Institut bekræfter: Danmark ramt af udbrud

Statens Serum Institut har påvist fem tilfælde af mæslinger i februar og mener, at der er tale om et udbrud.

I Danmark har mæslinger været elimineret siden 2017. Mæslinger er dog stadig en udfordring flere steder globalt. Et udbrud af den luftbårne virus har slået 25 mennesker ihjel i Filippinerne siden midten af januar. Foto: Jim Goodson/Cdc/Science Photo Li/Scanpix
Udgivet Opdateret

Statens Serum Institut ændrer sin klassificering af mæslingesmitte i Danmark, efter at to nye tilfælde er konstateret mandag. Her kom det blandt andet frem, at en ansat på HC & VUC Fyn i Odense er smittet.

– Der er tale om en administrativ medarbejder, som har fået konstateret mæslinger i slutningen af sidste uge. Vedkommende har selvfølgelig været i nærheden af andre medarbejdere og muligvis også elever. Derfor har vi sendt en skrivelse ud, der fortæller, hvordan man skal forholde sig, siger kommunikationskonsulent Mark Lodberg på HF & VUC til Fyens.dk.

Ifølge afdelingslæge på Statens Serum Institut Peter Henrik Andersen har man indtil nu kunne redegøre for, hvor hvert enkelt person var blevet smittet:

– Men når der opstår tilfælde, hvor vi ikke umiddelbart kan redegøre for, hvor de har fået smitten fra, så er der tale om en vis smittespredning. Det er her, hvor vi siger, nu er der ikke tale om flere få tilfælde, men et egentlig udbrud, hvor mæslinger i en eller anden grad cirkulerer i Danmark, siger han til Ritzau.

Er man vaccineret eller immun, skal man ikke foretage sig noget. Alle kan gratis blive vaccineret med MFR-vaccine, som sikrer imod smitte.

Newsbreak.dk har tidligere talt med Bolette Søborg, læge ved Sundhedsstyrelsen, om vaccinationer, og hun fortalte dengang, at går én person, syg med mæslinger, gennem en lufthavn, vil alle de uvaccinerede, vedkommende møder, være i fare for at blive syge.

– Det er stort set den mest smitsomme sygdom, vi kender, sagde Bolette Søborg dengang til Newsbreak.dk.

Invaliderede børn

Hvor mæslinger i Danmark er et sjældent syn, er det det ikke andre steder i verden, hvor sygdommen stadig ccirkulerer. Rejser man ud i verden med børn, der ikke er vaccinerede, er der en reel risiko for, at de møder uvaccinerede syge børn på rejserne.

Bolette Søborg har tidligere fortalt Newsbreak, at mange af de børneygdomme, vi vaccinerer mod i Danmark, kan virke fjerne for de forældre, der skal sørge for, at børnene får deres vaccinationer, fordi mange af de forskellige sygdomme ikke er særligt udbredte i Danmark mere. Men sådan har det ikke altid været.

– I Danmark var der tidligere mange børn, der levede med svær hjerneskade som følge af mæslinger. Der var raske børn, der i forbindelse med mæslinger udviklede hjernebetændelse og permanent blev invalideret som følge af sygdommen. Det blev let glemt i dag, sagde Bolette Søborg, da vi talte med hende om vacciner i 2018.

Powered by Labrador CMS