Japan i problemer: Befolkningen falder med 40 millioner

Japanerne går så meget op i at arbejde, at de simpelthen ikke har tid til at stifte familie og det har konsekvenser.

Japan er i problemer ligesom Danmark.Foto: TORU HANAI / SCANPIX
Foto: TORU HANAI / SCANPIX

Udgivet Opdateret

Japans fertilitetsproblem har ramt en ny lavrekord sidste år: 2016 var første år siden 1899, hvor der blev født under en million babyer i landet. Nye tal viser, at tendensen ikke ser ud til at vende lige foreløbig og det er bekymrende for økonomerne.

Japans nationale institut for befolkning og social sikkerhed forudser nemlig, at landets nuværende indbyggerantal på 127 millioner vil falde med næsten 40 millioner, når vi rammer 2065. Det skriver Independent.

Familiens død

Eksperter mener, det skyldes, at de yngre generationer er mindre interesseret og har sværere ved at stifte familie end tidligere generationer. Derudover er immigrationen også faldet.

Mary Brinton, der forsker i Japan på Harvard universitet, siger, at Japans arbejdskultur hylder lange timer på arbejdet. Det koster social livet.

I flere årtier efter anden verdenskrig opdragede kvinderne børnene, mens mændene tog på arbejde. Men nu hvor flere kvinder også er kommet på arbejdsmarkedet, har begge køn svært ved at finde tid til at starte en familie.

– Det her er familiens død, siger Brinton.

Alt for mange gamle

En undersøgelse fra 2016 fandt ud af, at 70% af ugifte mænd i Japan ikke havde en kæreste. Det samme gjaldt for 60% af de ugifte kvinder. Det var til trods for, at de fleste påstod, at de gerne ville giftes på et tidspunkt.

Resultaterne fra instituttet kommer også med andre dystre milepæle. Nemlig at Japans indbyggertal vil falde til under 100 millioner i 2053. Japans regering har et mål om at fastholde et indbyggertal på 100 millioner igennem 2060’erne.

Danmark er også i problemer

Alderdom er også en af grundene til Japans faldende indbyggertal. Antallet af dødsfald har overhalet antallet af fødsler igennem de sidste par år og eksperter mener, at tendensen vil fortsætte. I 2060 vil landet kun have omkring 88 millioner indbyggere. Her vil 40% af dem være mere end 65 år gammel. Til sammenligning er det nu kun 27%, der er over 65 år.

Statsministeren Shinzo Abe har startet tiltag, der skal hjælpe folk med at få en bedre balance mellem arbejde og deres privatliv. Det er tiltag som at opfordre firmaerne til at tilbyde kortere arbejdsdage. Mange eksperter frygter dog, at arbejdskulturen er for forankret i kulturen til at det vil gøre nogen særlig forskel.

Men Japan er ikke det eneste land med problemet. Det samme gælder USA, Kina, Singapore og Danmark. I Danmark er fertilitetaraten for eksempel kun på 1,73.

Powered by Labrador CMS