Jernbanejubilæet begynder at forme sig

Pressefoto.
Udgivet Opdateret

Næste år står i jernbanens tegn med fejring af 150 året for jernbanestrækningen mellem stationsbyerne Kolding, Lunderskov og Vamdrup. Programmet begynder så småt at tegne sig.

En række lokale aktører får økonomisk støtte fra Byrådet, når Kolding, Lunderskov og Vamdrup i 2016 går sammen om at fejre jernbanejubilæet. Blandt andet udvikler Kongeåmuseet ny digital belysning til deres landskendte modeljernbane.

Digital byvandring

Bibliotekerne i Lunderskov og Vamdrup laver digital byvandring med fokus på jernbanes historie og betydning, og Teatergruppen Vamdrup 83 laver gadeteater om byens og jernbanens historie. I alt har 10 projektforslag fået støtte på knap en halv mio. til jubilæumsaktiviteter.

– Vi efterspurgte projektforslag i foråret, der kunne indgå i programmet for jubilæet, og vi har været imponerede over, hvor mange gode og spændende forslag vi fik. Jernbane-entusiaster og andre med interesse i historie kan godt begynde at glæde sig, siger tovholder for Koordinationsgruppen bag jernbanejubilæet, kulturkonsulent Rikke Aakjær Steffensen.

Datoen for jubilæet og den oprindelige indvielse af jernbanestrækningen mellem Fredericia og Flensborg er 1. november 2016. Fejringen af jubilæet vil dog primært finde sted fra 12. – 18. september 2016, og med flere arrangementer som optakt til jubilæumsugen i løbet af 2016.

Det foreløbige program for Jernbanejubilæet 2016

•    Koordinationsgruppen bag fejringen af jernbanejubilæet laver en fælles mobil udstilling om jernbanen og arrangerer veterantogskørsel mellem de tre byer, og besøg af Struer Jernbaneorkester i alle tre byer.

•    Koldinghus etablerer i samarbejde med Kolding Miniby og foreningen Felderbanen en jernbanemodel og en særudstilling om jernbanens betydning for de tre byer.

•    Bibliotekerne i Lunderskov og Vamdrup laver digital byvandring med fokus på jernbanens historie.

•    Teatergruppen Vamdrup 83 laver gadeteater og revy om jernbanens historie.

•    Kongeåmuseet i Vamdrup udvikler nyt digitalt styret belysning til museets modeljernbane.

•    KFUM-spejderne i Vamdrup laver minitog, der skal fungere som mobil kantine.

•    Lunderskovs gamle stationsbygning bliver åbnet i forbindelse med jubilæet med musik og med servering af rundstykker og kaffe. Lunderskov inviterer samme aften til åben jernbanefest i Lunderskovhallen med udstilling, fællesspisning og musik.

•    Kreativ Forening i Vamdrup laver et 20 kvadratmeter stort fællesbroderi om jernbanens historie.

•    Vamdrup Handelsforening holder Crazy Hours med temaet ” Vamdrup for 150 år siden”.

•    Vamdrup Byforum laver informative skilte til byens huse, som fortæller, hvilken historie huset har haft i byen.

Powered by Labrador CMS