Job i dette miljø kan føre til frygtet og dødelig sygdom

Undersøgelse blandt danske lønmodtagere viser, at dieseludstødning ikke bare kan give kræft og hjerte-kar sygdomme, men også den dødelige sygdom ALS. Ekstra grund til varsomhed, siger forsker.

Arbejder du meget i dieselos, skal du måske passe på mere, end du ellers gik og troede.
Udgivet Opdateret

Den verdenskendte fysiker Stephen Hawking døde for nylig efter mange år med muskelsygdommen ALS.

Det er en lidelse, der også kan fremkaldes af dieselos, viser et nyt forskningsprojekt, der netop er offentliggjort i det internationale tidsskrift American Journal of Epidemiology. Det skriver Fagbladet 3F.

Undersøgelsen er gennemført blandt danske lønmodtagere. Bag projektet står to amerikanske og to danske forskere.

I forvejen er det kendt, at dieseludstødning kan føre til kræft og til sygdomme i hjerte og kar.

– Nu er der måske også en yderligere fare ved dieselos. Dermed er der endnu mere grund til at være påpasselig, siger seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse. Han er en af de to danskere, der har deltaget i undersøgelsen.

Mistanken bestyrket

Gennem flere år har der været mistanke om, at dieseludstødning kan føre til ALS. Et hollandsk projekt har for nylig også dokumenteret en sammenhæng, ligesom det altså er sket blandt danske lønmodtagere.

– Det er formentlig partiklerne i dieselosen, der fører til kræft og hjerte-karsygdomme. Men vi ved ikke, om det også er partiklerne, der forårsager ALS, siger Johnni Hansen.

I det hele taget er der meget mystik om sygdommen. Man kender ikke årsagerne. Ud over dieselos er der mistanke om, at tobak og rygning også kan være en udløsende faktor.

ALS er en hurtigt fremadskridende sygdom, der nedbryder kroppens muskler. Den nye undersøgelse blandt danskere viser, at dieselos fører til flere tilfælde blandt mænd, men ikke blandt kvinder.

– Det kan der være en biologisk forklaring på. Men mænd er normalt også hyppigere ansat i job, hvor de bliver udsat for dieselos, siger Johnni Hansen.

Powered by Labrador CMS