Jurist begik hæleri for 10 millioner

Københavns Byret nikker til tiltale, som Bagmandspolitiet har rejst mod 66-årig jurist og 53-årig direktør.

En tidligere advokat har begået hæleri for godt 10 millioner kroner. Onsdag faldt dommen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

En tidligere advokat har begået hæleri for godt 10 millioner kroner, fastslår Københavns Byret i en dom onsdag.

Han straffes med fængsel i to år. Men han skal ikke opholde sig i en celle. I stedet gøres straffen betinget af, at han udfører samfundstjeneste i 300 timer.

Sagen er en udløber af en kæmpemæssig efterforskning, som politiet udførte for mere end fem år siden. Operation Hvepsebo drejede sig om udnyttelse af fattige rumænere.

Juristen, der ikke længere virker som advokat, er 66 år. Han lod de store beløb rulle ind over klientkontoen i sit firma, selv om han måtte vide, at pengene stammede fra kriminalitet, mener domsmandsretten.

– Du vidste, at det var overvejende sandsynligt, at der var tale om penge fra svig med hensyn til moms, skat og arbejdsmarkedsbidrag, siger retsformanden, dommer Helle Hastrup.

Den hvidhårede mand sjosker ud af retslokalet iført en sort vinterfrakke efter at have hørt domsafsigelsen. Fra dommerpodiet har han også fået besked om, at han indtil videre frakendes retten til at virke som advokat.

Lidt over fem millioner kroner stammede fra økonomisk kriminalitet, som en 53-årig mand var ansvarlig for i to selskaber, konkluderer retten.

Denne tiltalte idømmes fængsel i et år og seks måneder. Også i hans tilfælde gøres straffen betinget. Denne dømte skal udføre 250 timers ulønnet samfundstjeneste.

En god forretning

Hælervarer er en god forretning i Danmark, selvom det er ulovligt at købe stjålne varer, og selvom du risikerer at blive straffet for at købe en stjålen vare, hvis ikke du har udvist rettidig omhu.

Det Kriminalpræventive Råd (DKR) skriver i en pressemeddelelse, at salget af hælervarer desuden er flyttet fra barer og arbejdspladser og ud på internettet.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd køber danskere omkring 600.000 stjålne varer om året, og når vi køber stjålne varer på nettet, sker det både på sociale medier og køb- og salgsplatforme, altså steder hvor legitime handler også gennemføres.

Disse varer er populære

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er det ikke alle varer, der er lige populære at stjæle med henblik på videresalg.

De mest populære ting er personlige ejendele, eksempelvis tøj, hobbyudstyr eller parfume, efterfulgt af elektronik, husgenstande (blandt andet møbler) samt smykker og ure.

Ser du et ur til salg, og er det markant billigere, end det er brugt andre steder, såvel som fra nyt, bør du altså være mistænksom.

Powered by Labrador CMS