Justitsminister: PET skal kunne se flylister

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Udgivet Opdateret

Det er helt vitalt for Politiets Efterretningstjeneste (PET) at have adgang til oplysninger om flypassagerer, der rejser til og fra Danmark.

Sådan lyder meldingen fra justitsminister Mette Frederiksen (S) om et netop fremsat lovforslag, der – som Berlingske skriver mandag – vil give PET mulighed for at trække og overvåge oplysninger om danske flypassagerer fra et register hos Skat.

»I kampen mod terror er det et helt centralt våben, at PET hurtigt og effektivt kan få adgang til oplysninger om, at mulige terrorister er på vej til eller fra Danmark. Terrortruslen mod Danmark er desværre alvorlig, og lovforslaget vil blandt andet styrke PETs muligheder for at identificere personer, som rejser til konfliktzoner for at kæmpe med terrororganisationer,« siger Mette Frederiksen til Berlingske.

»Der er behov for, at nogle mennesker bliver fulgt tæt. Der er handlinger, som skal forudses, og der er ekstremistiske holdninger, som skal spores og afdækkes. Det er en af de vigtigste opgaver for vores efterretningstjeneste i dag,« uddyber justitsministeren.

I mandagens Berlingske understreger flere jurister og organisationer, at lovforslaget, som er en udmøntning af regeringens terrorpakke, er et stort indgreb i den enkelte borgers ret til privatliv. Med forslaget vil PET via registre hos Skat få adgang til såkaldte PNR-oplysninger, der blandt andet tæller informationer om rejsekammerater, betalingskortoplysninger, kontaktoplysninger og tidligere rejser.

Mette Frederiksen understreger, at der kan føres kontrol med, at PET kun får udleveret oplysninger, når det er relevant i forhold til kampen mod terror og andre »meget alvorlige forbrydelser«.

»Når vi giver PET mulighed for at få oplysninger om, hvem der rejser ind og ud af landet, så ligger der tungtvejende samfundsmæssige hensyn bag lovforslaget. Efterretningsarbejde er ofte som at lægge puslespil, hvor enkeltoplysninger, som ikke nødvendigvis er belastende, kan have afgørende betydning for terrorforebyggelse, når de samles med andre oplysninger. Derfor skal PET i vidt omfang kunne indhente oplysninger,« siger Mette Frederiksen.

Det er kontrolorganet Tilsynet med Efterretningstjenesterne, der har mulighed for at kontrollere PETs brug af oplysningerne.

En ny rapport fra tilsynet fastslog i sidste uge, at PET har opbevaret personoplysninger, som i en tredjedel af tilfældene burde have været slettet.

Powered by Labrador CMS