Kendt chokolade-fabrik får gigant-bøde for klamme lokaler

Lige nu er Toms rodet ind i et par knapt så flatterende sager - der indtil videre har kostet gigant-bøder.

Udgivet Opdateret

Har du for nylig sat tænderne i en skildpadde, en guldkaramel, et marcipanbrød, en guldbarre eller måske Yankie-bar? Så skal du måske læse med her.

18. september var Fødevarestyrelsen en tur forbi Toms fabrikker på Toms Alle i Ballerup.

Det besøg udmundede i en knap så fin rapport.

“Fliser på vægge og overliggende konstruktioner i marmeledefabrikken fremstår urene, plastikdør fremstår med kalk belægninger. Overliggende konstruktioner samt en ventilator i flaske anlæg fremstå urene. Der er en træpalle som ikke er intakt”, står der blandt andet i rapporten.

I rapporten fremgår det også, at Toms ville rette op på det.

– Vi kommer i gang med rengøring, lød det fra fabrikken.

Desværre kom de gode intentioner ikke videre – i hvert fald var der ikke rettet op på det, da Fødevarestyrelsen 11. oktober igen bankede på døren.

“Bødeforelæg fremsendt, 20.000 kroner. Fulgt op på indskærpelse fra forrige kontrolbesøg. Forholdet er ikke bragt i orden”, står der i denne rapport.

Toms beklager

Newsbreak.dk har kontaktet Toms, der personificeres ved kvalitetschef Brit Bertram, der i en mail har sendt følgende kommentar:

“Fødevarestyrelsen har kritiseret den periodiske højderengøring i et afsnit på vores fabrik. Det er meget beklageligt, at vi får den bemærkning, og vi har rettet op på det specifikke problem”.

Derudover har Toms ikke yderligere kommentarer til sagen.

Rengøring er dog ikke det eneste, man slås med hos den populære producent.

Plastik i marcipan

Imens rengøringsproblemerne stod på, blev der hos Toms produceret marcipanbrød – der indholdt plastikstykker.

Du kan se i hvilke produkter i galleriet over artiklen. 

De blev trukket tilbage 1. november, men ved at nærlæse Fødevarestyrelsens rapport fra 28. november fremgår det tydeligt, at der allerede i juli måned blev klaget over disse plaststykker.

I løbet af måneder havde en del andre danskere også klaget til Toms over plastikstykker i marcipanbrød. Alligevel valgte Toms at hemmeligholde det for offentligheden.

117 dage – for sent

Først den 1. november – altså 40 dage efter, Fødevarestyrelsen blev alarmeret – og 117 dage efter, Toms blev advaret, tvang Fødevarestyrelsen Toms til at trække produkterne tilbage.

Det kostede Toms en bøde på 80.000 kroner.

Ifølge samme rapport fremgår det også, at Toms ikke har fulgt sin interne procedure i forbindelse med krisehåndtering/tilbagetrækning af produkter.

Problemet er siden blevet lokaliseret, men tilbagetrækningen er stadig aktuel. Du kan se billeder af nogle af de tilbagetrukne produkter i galleriet over artiklen.

Du kan også se nærmere detaljer i artiklen: Farligt slik solgt – faren blev holdt hemmelig i måneder.

Rapporten fastslår dog også, at der igen er rent på fabrikken.

Powered by Labrador CMS