Kobbertyve smadrer uerstatteligt kunstværk

Nu har Sønderborg Kommune givet op og fjernet et kunstværk, efter det igen er blevet hærget af kobbertyve.

Kunstværket ‘Livets Træ’ er blevet rippet af kobbertyve. KLIK og se, hvordan det så ud før tyvenes besøg. Foto: Sønderborg kommune.
Kunstværket ‘Livets Træ’ er blevet rippet af kobbertyve. KLIK og se, hvordan det så ud før tyvenes besøg. Foto: Sønderborg kommune.
Udgivet Opdateret

En stort kobber-kunstværk har måttet se sit endeligt, efter kobbertyve igen har hærget det.

Det er kunstværket Livets Træ, der siden 1988 har prydet en gavl på Augustenborg Skole på Kettingevej i Augustenborg, der nu er blevet fjernet.

Værket, der er skabt af kunstneren Teddy Sørensen, blev installeret på en stor gavl på Augustenborg Skole – i samarbejde med Statens Kunstfond.

Også i 2013 blev de dele af kunstværket, der kunne nås fra jorden, stjålet.

– Dengang fik vi en lokal blikkenslager til at rekonstruere det stjålne. Og han gjorde et godt stykke arbejde, siger kunstkonsulent i Sønderborg Kommune, Poul Danior, til Newsbreak.dk.

4. eller 5. marts i år blev der så igen stjålet dele af installationen – og denne gang betydelige mængder.

Bliver ikke genetableret

Nu har man i Sønderborg Kommune valgt ikke at rekonstruere kunstværket.

– Vi har konfereret med kunststyrelsen og vi har valgt ikke at genetablere kunsværket, siger Paul Danior, der gætter på, at det er de samme tyve som for nogle år siden.

Tyvene havde tilsyneladende fyldt deres bil så meget, at der ikke var plads til en stige, som var brugt for at få fat i kobberet. Stigen var efterladt på asfalten foran kunstværket. Kobbertyvene har ikke alene fjernet det meste af dekorationen på væggen – de har også været oppe på taget, hvor de har fjernet større dele af bygningens murafdækning, oplyser Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

– Vi frygter, at en genopbygning bare vil animere til endnu et kobbertyveri. De sørgelige rester er fjernet, gavlenden er nu bar og kedelig, men sådan må konsekvensen desværre være, siger sekretær i Kunstfonden, Irma Lundsgaard.

Statens Kunstfond er informeret – og har bifaldet beslutningen – om at fjerne kunstværket.

Hvad koster kobber?

Poul Danior har ikke et umiddelbart bud på, udover at kobberet altså fyldte så meget, at tyvene efterlod en stige, hvad det stjålne metal har vejet.

Kobber er et af de dyre metaller.

Kobber har, ifølge Michael Neumann fra GP Metal, en dagspris, der ikke svinger særlig meget, hvis man kommer ind fra gaden og vil sælge det.

– Den ligger på omkring 25 kroner, siger Michael Neumann.

Et skilt med forklaring

Der bliver nu fremstillet et skilt til facaden, som fortæller forbipasserende om kunstværket, tankerne bag det og den triste afslutning. En forklaring er påkrævet, idet en del af kunstværket – prægning i asfalten foran muren med bogstaverne A, L og S – stadig er på stedet.

– Det bliver færdigt i løbet af sommeren, siger Poul Danior.

Det ægrer Poul Danior, at simple tyve har gjort, at sådan et unik kunstværk ikke længere skal være en del af Augustenborg Skole.

Hvad har I gjort med resterne af det?

– Vi overvejede at lave et minikunstværk, men det blev besluttet at fjerne det helt. Så nu er det blevet destrueret i ære og respekt for kunstneren, siger Poul Danior.

Der er ikke sat en pris på kunstværket.

Kunstværket 'Livets Træ'

Værket ’Livets Træ’ på den høje, rektangulære gavl på Augustenborg Skoles gymnastik- og festsals-fløj bærer da også umiddelbart flere referencer til et træs rødder end dets krone. Op ad murstensmuren kravler en serie kobberrør, der øverst rækker op over murkronen og peger mod himlen som afbrækkede, irgrønne grenfingre.

På murens top er placeret forskellige elementer – kugler og en kegle – der understreger ’rodnettets’ stiliserede, næsten geometriske system. Kompositionen af kugler, kolber og rør viser sig at være et slags vind- og vandorgel. Nogle af rørene er foroven forsynet med ‘mundstykker’, så de ‘hyler’ med på vindens tuden, når det blæser, hvorimod andre trommer med på regnvejrsdage, når vandet plasker igennem dem og ud på jorden.

Elementerne vand, jord og luft er samlet i ‘Livets træ’, men det organiske liv synes ikke desto mindre at være stivnet i et abstraheret, usanseligt udtryk; en fornemmelse der understreges af den kegleformede orgel-opstalt på muren, der minder om en urne.

På pladsen foran muren er der opbygget tre lave plateauer, der tilsammen danner ordet ALS. På det ene finder man flere stenfragmenter, et par af dem oprejst næsten som gravstene. Indtrykket er af en forstenet jord, der mangler næring. Måske er værket en erindring om at holde kreativiteten og legen i live midt i en gennem-systematiseret og programsat skoledag – så livets træ ikke dør ud?

Kilde: Statens Kunstfond

Kunstneren Teddy Sørensen døde i 2002.

Powered by Labrador CMS