Kommentatorer: Løkke tror ikke selv på det

Skatteforslag fra Lars Løkke er et populistisk forslag uden nogen gang på jord, siger kommentator Helle Ib

Lars Løkke Rasmussen skriver i sin bog, at han vil have et opgør med de 'arbitrære skattefri gevinster på bolighandel'. Til gengæld 'betaler du ikke skat af din bolig, mes du bor i den, men af den gevinst, du går, når du sælger den'. 'Det er et populistisk forslag, der ikke har nogen som helst gang på jord,' siger politisk kommentator Helle Ib.
Lars Løkke Rasmussen skriver i sin bog, at han vil have et opgør med de "arbitrære skattefri gevinster på bolighandel". Til gengæld "betaler du ikke skat af din bolig, mes du bor i den, men af den gevinst, du går, når du sælger den". "Det er et populistisk forslag, der ikke har nogen som helst gang på jord," siger politisk kommentator Helle Ib.
Udgivet Opdateret

Med sit forslag om at beskatte gevinster af boligsalg taler Lars Løkke Rasmussen til mange mennesker i landet, men der er ingen realisme i idéen, som han præsenterer i bogen "Ud af det blå", vurderer flere kommentatorer.

Det ved han godt selv, mener Børsens politiske kommentator, Helle Ib.

- Der er bestemt noget musik i Løkkes forslag, og mange vil tænke: Det er da en super god idé. Men jeg er overbevist om, at Løkke ikke selv tror på den. Så han må gøre det, fordi han føler sig under pres for at komme med noget nyt og spektakulært, siger Helle Ib.

Ingen gang på jord

Løkke skriver ifølge Politiken i sin bog, at han vil have et opgør med de "arbitrære skattefri gevinster på bolighandel". Til gengæld "betaler du ikke skat af din bolig, mens du bor i den, men af den gevinst, du får, når du sælger".

- Det er et populistisk forslag, der ikke har nogen som helst gang på jord, siger Helle Ib.

Flere boligøkonomer oplister en lang række årsager til, hvorfor en overgang til Løkkes model vil være vanskelig, og hvis den skal implementeres, vil det ske over en meget lang årrække.

Helle Ib peger på, at det er svært at se, at man skal "brænde hele huset ned", efter man har brugt 20 år på at komme væk fra et system for ejendomsværdiskat og brugt 10 år på at udvikle et vurderingssystem og et boligskattesystem, der først skal træde i kraft i 2024.

Politisk kommentator Jarl Cordua mener, at Løkke alligevel kan vinde point på idéen, da den tidligere statsminister har stor troværdighed som reformator.

Helt ud af det blå

- Hvis han siger, at det kan lade sig gøre, vil mange sige, at ja, det kan det nok, hvis det er ham, der sidder i ministeriet. Men det er der ikke noget, der tyder på, at han kommer til. Men det er jo ligegyldigt, siger Cordua.

Forslaget fremsættes i bogen "Ud af det blå".

Begge kommentatorer peger på, at forslaget har været fremme før. Cordua tror ikke på, at det kan gennemføres.

- Men man kan jo foreslå hvad som helst. Det tiltrækkende ved politik er, at der er folk, som tillader sig at tænke nye idéer og ting, siger han.

Og der har Løkke en bane at spille på, da der ifølge Jarl Cordua aktuelt er temmelig "iltfattigt" i den borgerlige lejr.

Blå bog: Lars Løkke Rasmussen

Få et overblik over Lars Løkke Rasmussens lange liv og karriere her:

* Navn: Lars Løkke Rasmussen.

* Født: 15. maj 1964 i Vejle.

* Søn af: Jeppe og Lise Løkke Rasmussen.

* Uddannelse:

Samfundsfaglig-matematisk student fra Helsinge Gymnasium 1983.

Cand.jur. fra Københavns Universitet 1992.

* Erhvervskarriere:

Selvstændig konsulentvirksomhed 1990-1995.

* Politisk karriere:

Formand for Venstres Ungdom (VU) 1986-1989.

Medlem af byrådet i Græsted-Gilleleje Kommune 1986-1997.

Medlem af Folketinget siden 1994.

Amtsborgmester i Frederiksborg Amt 1998-2001.

Næstformand for Venstre 1998-2009.

Indenrigs- og sundhedsminister 2001-2007.

Finansminister 2007-2009.

Formand for Venstre siden 2009.

Statsminister 5. april 2009 til 3. oktober 2011.

Statsminister 28. juni 2015 – 2019.

Bestyrelsesformand for Global Green Growth Institute, GGGI, maj 2012 – efteråret 2014.

Bestyrelsesformand for Løkkefonden.

* Privat:

Gift med Sólrun Løkke Jákupsdóttir.

Far til tre børn.

Powered by Labrador CMS