Kommuner snyder børn for millioner af kroner

Arkivfoto.
Udgivet Opdateret

Regeringen og Enhedslisten afsatte i 2012 500 millioner kroner yderligere om året til daginstitutionsområdet på finansloven.

Men en gennemgang af de kommunale budgetter for 2015, foretaget af pædagogernes fagforening, BUPL, viser, at kommunerne bruger under halvdelen af de afsatte penge til børnene. Kun cirka 40 procent af midlerne går til bedre kvalitet i daginstitutionerne.

»Det er ved at udvikle sig til en skandale, at kommunerne bruger pengene fuldstændig, som de vil,« siger formanden for BUPL, Henning Pedersen.

»Da regeringen og KL (Kommunernes Landsforening, red.) tidligere på året indgik kommuneaftalen for 2015, stod der netop i aftalen, at kommunerne skulle prioritere kvalitet og normeringer i daginstitutioner. I virkelighedens verden gør kommunerne det stik modsatte,« siger han.

Der er stor forskel på, hvordan de enkelte kommuner bruger midlerne. I 20 af landets kommuner bruger man ifølge BUPLs opgørelse samtlige midler som aftalt, mens 58 kommuner kun bruger nogle af pengene på børnene. Endelig vælger 20 kommuner ikke at bruge en eneste krone til at hæve kvaliteten, men derimod at spare på børneområdet i 2015.

»Vi ved fra undersøgelser, at gode normeringer og uddannede pædagoger i vuggestuer og børnehaver har stor betydning for børns trivsel og udvikling. Derfor kan jeg ganske enkelt ikke forstå, at kommunerne tænker så kortsigtet og sparer på børnene,« siger Henning Pedersen.

Han henviser til, at normeringerne i landets daginstitutioner i dag er »nærmest historisk dårlige«. Hvis man måler kvaliteten i daginstitutionerne op mod niveauet i 2009, så mangler der ifølge BUPL hele 4.500 pædagogstillinger.

Powered by Labrador CMS