Koncept hædret: Overfaldsalarm gør brug af dig

Fire studerende fra Via University Business og Design er blevet hædret for deres innovative idé til en diskret overfaldsalarm.

Udgivet Opdateret

Med udgangspunkt i FNs 17 Verdensmål er en gruppe bestående af fire studerende ved Via University, der studerer Design og Business, kommet på en diskret overfaldsalarm, der skal gøre Danmark og potentielt verden tryggere.

Gruppen, der kalder konceptet Cedi Alert, er netop blevet hædret med Fonden for Entreprenørskabs Verdensmålsmikrolegat på 10.000 kroner, fremgår det af en pressemeddelelse fra Via University.

Et legat, der varmer, i en tid, hvor de studerende har brug for midler, sparring og testpersoner, for at få drømmen om at kunne sende Cedi Alert på markedet til at gå i opfyldelse.

Inspireret af Amber alert

De fire studerende Caroline Louise Lilleør, Kristine Skovgaard, Camilla Højberg og Camilla Sonne, der står bag Cedi Alert har travlt. Så travlt at et nødvendigt møde omkring deres virksomhed udskyder det at tale med pressen.

Idéen om en diskret overfaldsalarm stammer fra en oplevelse i USA.

– Cedi Alert er inspireret af, at én af os har oplevet Amber alert i USA, som bliver brugt, når et barn er forsvundet eller blevet kidnappet, forklarer Kristine Skovgaard til Newsbreak.dk.

Her bliver borgere blandt andet informeret om barnet på deres mobiler, ligesom informationerne også bliver delt på billboards og lignende.

– Det er politiet, der samarbejder med en broadcast-virksomhed, som udsender en Amber alert, forklarer Caroline Louise Lilleør og forsætter:

– Meningen med det er at inddrage civiles hjælp. Men det bliver kun brugt til børn, så når man er over 17 år gammel fungerer det ikke.

Efter en dybere undersøgelse af, om der fandtes tilsvarende i Europa, gik det op for holdet bag Cedi Alert, at der var et muligt hul i markedet til deres tryghedsskabende idé.

– Vi faldt over en masse foruroligende tal omkring voldtægter, overfald og lignende i Danmark. Og her ville vi gerne gøre en forskel og hjælpe, siger Kristine Skovgaard.

Civile skal hjælpe

Hjælp fra civile er også omdrejningspunktet for Cedi Alert. Med inspiration fra Hjerteløber-appen, som Trygfonden står bag, vil Cedi Alert også gerne have løbere – eller runnere, som de bliver kaldt – tilmeldt.

– Trygfondens Hjerteløber-app inddrager hjælp fra civile, og det skal Cedi Alert også. Det kan være en hjælp i situationer, hvor politiet ikke har ressourcerne til at rykke på det, siger Caroline Louise Lilleør, der understreger, at de dog under ingen omstændigheder skal opfordre til selvtægt.

Kort sagt består Cedi Alert af en chip, som forbrugeren kan klistre på et smykke eller på huden. Når alarmen aktiveres, bliver der sendt en alarmering til de nærmeste Cedi Runnere, der kan medgive, om de ønsker at løbe eller ej.

Hvis de ønsker at løbe til stedet, bliver de informeret om lokationen, ligesom at de også får at vide, hvilke andre runnere, der også løber til stedet. Cedi Runnere får yderligere vist et billede samt oplyst navn og alder på personen, der har aktiveret alarmen.

Der er masser at arbejde med for holdet bag Cedi Alert. Et er blandt andet med fokus på Cedi Runnere.

– Vi har haft kontakt med politiet i form af, at vi ikke vil opfordre til selvtægt, som er noget, vi har meget fokus på, siger Kristine Skovgaard og fortsætter:

– Noget af det, vi arbejder på på nuværende tidspunkt, er en konceptvideo til vores løbere, der beskriver, hvad der skal ske, når man reagerer på en alarm, og så skal vi have den testet af på løbere.

Modtog legat

Cedi Alert opfordrer borgere til at hjælpe hinanden. Og for det koncept er de fire piger bag blevet hædret med Fonden for Entreprenørskabs Verdensmålsmikrolegat på 10.000 kroner.

– Det er kæmpe stort for os! Vi er taknemlige og rørte over, at vi har oplevet så stor en opbakning. Det er fedt at opleve, at der så mange, der tror ligeså meget på projektet, som vi selv gør, siger Kristine Skovgaard.

Cedi Alert er også blevet hædret med øvrige legater, ligesom at det er repræsenteret ved regionale mesterskaber i maj.

Om en måneds tid skal holdet bag også pitche deres koncept for en lang række personer med relation til erhvervsbranchen, der måske kan give pigerne gode råd til det videre arbejde med konceptet. Her kunne der være chance for, at enkelte kunne være interesseret i at investere i idéen.

Pigerne er klar over, at arbejdet med Cedi Alert er en længerevarende proces, der kræver økonomisk hjælp.

– Det kræver mange ressourcer, men vi tror så meget på konceptet, at vi håber på økonomisk opbakning, siger Kristine Skovgaard.

Fremtid med Cedi Alert

Arbejdet med Cedi Alert udsprang af faget Design for Change på Via University i Aarhus, men det er blevet meget mere end et fag for holdet bag.

– Vi må være ærlige og sige, at vi har fuld fokus på det her, og så er skolen lidt blevet en anden prioritet, siger Kristine Skovgaard med et grin.

– Men heldigvis er vores skole meget opbakkende, og vores undervisere har fungeret som vores sparringspartnere, tilføjer hun.

På nuværende tidspunkt har de fire studerende bag Cedi Alert ikke et bud på, hvad tidsrammen er, før deres koncept kommer på markedet. For der ligger massevis af arbejde foran dem, før det kan lykkes.

Dog er de fire piger gået i praktik i deres egen virksomhed for tiden, så nu er der tid til at klø på. Ligesom det også er det, deres tid skal gå med, når de alle er færdige på studiet til december 2020.

Powered by Labrador CMS