Konge fejrer jubilæum på Antarktis

Arkivfoto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Norges kong Harald fejrer 10-års jubilæet for den norske forskningsstation Troll på Antarktis sammen med to norske ministre.

Fra det kolde nord til det iskolde syd.

Tirsdag rejser norske kong Harald den lange vej fra Norge og ned til verdens dybfryser, Antarktis. Anledningen er, at den norske forskningsstation Troll blev åbnet for 10 år siden.

Det fremgår af den kongelige kalender på det norske kongehus’ hjemmeside.

Oprindeligt blev stationen oprettet for 25 år siden, men den 12. februar 2005 blev den nye station åbnet. Det var i øvrigt kongens hustru, dronning Sonja, der indviede forskningsstationen for 10 år siden.

Kongen bliver ledsaget af Norges klima- og miljøminister, Tine Sundtoft, samt den norske justits- og beredskabsminister, Anders Anundsen, skriver den norske regering på dens hjemmeside.

Ifølge programmet vil kongen og de to ministre få en grundig introduktion til de norske forskningsaktiviteter på Antarktis samt de klima- og miljømæssige udfordringer på kontinentet.

Antarktis-traktaten fra 1959 har fredet kontinentet, og Norge har forpligtet sig til at bruge området til fredelige formål og beskytte kontinentets miljø- og økosystemer.

Selv om Antarktis ikke er underlagt noget land, hedder et stort område af Antarktis “Dronning Maud Land” opkaldt efter den tidligere britiskfødte norske dronning Maud.

Newspaq

Powered by Labrador CMS