Konge overrasker: Går ind i storpolitik

Newspaq
Udgivet Opdateret

Jordans konge, Abdullah den 2., åbnede det jordanske parlament med en tale om problematikken i Gaza, ekstremisme og humanitære udfordringer.

Hvor det danske kongehus holder sig ude af politiske spørgsmål, er Jordans konge trods landets monarki politisk involveret.

Kong Abdullah den 2. deltog således i åbningen af det jordanske parlament i hovedstaden Amman, og som traditionen foreskriver, holdt han en tale, som her var særdeles storpolitisk.

– På trods af alle udfordringerne Jorden står overfor, vil vi ikke tøve med at komme videre gennem omfattende reformer, indledte kongen fra sin talerstol.

Dele af Mellemøsten er politisk anspændt, og konflikten i Gaza-striben beskrev kong Abdullah som værende af “høj national interesse.” Halvdelen af jordanerne er nemlig af palæstinensisk oprindelse.

– Den palæstinensiske konflikt er vores vigtigste principielle sag, sagde kongen, der støtter den palæstinensiske side, men også løsninger for varig fred med en eventuel to-stats-løsning.

Også situationen i Syrien berørte regenten over for parlamentsmedlemmerne i åbningstalen.

– Jordan har opfyldt sit ansvar over for sine syriske brødre, men alligevel matcher hjælpen ikke antallet af flygtninge, sagde han og understregede, at det internationale samfund bør gøre langt mere for at hjælpe flygtningene.

Under talens sidste punkt kom kong Abdullah ind på bekæmpelsen af ekstremisme i islams navn.

– Alle, som støtter den form for ideologi eller prøver at retfærdiggøre den, er en fjende af islam, understregede kongen.

Kong Abdullah den 2. har siddet på tronen siden 1999 og har ligesom danske kronprins Frederik flere militæruddannelser.

I øvrigt delte det jordanske kongehus et billede af kong Abdullahs forberedelser på deres officielle Instagram-konto: http://instagram.com/p/u22XnqjMBX/?utm_source=partner&utm_medium=embed&utm_campaign=video&modal=true

Læs hele kongens tale her: http://kingabdullah.jo/index.php/en_US/speeches/view/id/549/videoDisplay/0.html

Newspaq

Powered by Labrador CMS