Kontor-kosten gør skade på tænderne

Det smager jo godt – men kontor-kosten kan være slemt for tænderne. Foto: Iris/Scanpix (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Det, du spiser og drikker på kontoret, kan give dig problemer med tænderne

Hvis du vil undgå tårnhøje tandlæge-regninger, er det en god idé at kigge på, hvad du spiser foran skærmen på kontoret. Mange madvarer og drikke er nemlig ren guf for bakterierne i munden – og det giver bare tandlægerne mere at lave.

Mange af os sidder mange timer foran skærmen hver dag, og kontor-kosten skriger ikke ligefrem sundhed. Det bliver tit de nemme og hurtige løsninger, når sulten melder sig. Selvom det virker sundt at snacke tørrede frugter og popcorn, er dine tænder ikke så glade for det. Daily Mail har spurgt tandlæger, hvad man skal undgå for at holde tænderne sunde.

Se, hvilke mad- og drikkevarer du skal passe på med.

Morgenmad

Hvis du er en af dem, der ikke spiser morgenmad hjemmefra men tager noget på kontoret skal du være meget opmærksom på, hvad der ryger indenbords.

Mange morgenmadsprodukter indeholder alt for meget sukker – helt op til tre teskefulde per potion. Så kan du lige så godt tage et par chokoladekiks.

Løsningen er rimelig simpel: Vælg havregryn eller yoghurt. Havregryn uden sukker er ufatteligt sundt – mangler du noget sødt, kan du vælge honning eller frisk frugt som topping. Mælkeprodukter er gode for tænderne: Indholdet af kalcium og D-vitamin, som hjælper med at styrke tænderne. Desuden kan pro-biotisk yoghurt hjælpe med at mindske de dårlige bakterier i munden, og det medvirker til en sund mund.

Varme drikke

De færreste af os kommer igennem dagen uden et par kopper kaffe eller fem. Både kaffe og te er med til at misfarve tænderne, og så virker de varme drikke dehydrerende i munden.

Den bedste løsning er at skylle efter med vand: Tag et glas vand med, hver gang du tager en kop kaffe eller te, så får du skyllet efter og undgår dårlig ånde.

Sandwiches

Er madpakken for sur, eller er det bare standard, at I nupper en sandwich til frokost? Så vær ekstra opmærksom på, at mange præ-pakkede sandwiches er lavet med hvidt brød, som indeholder de hurtige kulhydrater – og de virker som sukker for tænderne.

Snup heller en god gammeldags rundtenom rugbrød. Eller i hvert fald fuldkorns-brød. Det er også langt bedre for taljemålet.

Kolde drikke

Du ved selvfølgelig godt, at sodavand – både almindelige og sukkerfri, er dårligt nyt for tænderne (faktisk er light-sodavand mere skadelige for tænderne end sukker-holdige varianter).

Men juice og smoothies er også skadelige for tænderne. Indholdet af sukker, selvom det er frugtsukker, er lige så skadeligt som det, der er i sodavand. Samtidig er syreinholdet så højt, at du risikerer syreskader på tænderne. Hvis du virkelig ikke kan undvære din juice eller smoothie en gang i mellem, kan du drikke den gennem et sugerør – så reducerer du mængden af syre, der rammer tænderne.

Allerbedst er selvfølgelig vand. Mælk er også godt for tænderne.

Skrivebords-snacks

Klokken nærmer sig 15.00. Det er længe siden, du spiste frokost, og lækkersulten trænger sig på. De fleste går en smule sukkerkolde ud på eftermiddagen. Snacks med få kalorier er vildt populære – vi føler os ret sunde, når vi vælger de tørrede frugter og popcorn frem for en Snickers. Men når frugt bliver tørret, koncentreres sukkerindholdet – og opfører sig fuldstændig lige som almindeligt sukker, når det kommer i kontakt med tænderne.

Popcorn indeholder ikke sukker (for det meste), men upoppede kerner er notorisk kendt for at knække fyldninger.

Løsningen er frisk frugt. Vandet i frugten (som jo forsvinder, når frugterne tørres) fortynder sukkerets effekt på tænderne.

Generelle råd

Tandtråd og tyggegummi. Udover de daglige tandbørstninger morgen og aften, anbefaler tandlægerne, at man husker tandtråd. Tre til fire gange om ugen i hvert fald. Husker du det hver dag, er du en helt!

Sukkerfrit tyggegummi med flour er også rigtig godt. Når du tygger tyggegummi, øger du spytproduktionen. Spyttets fornemste opgave er at fjerne plak fra dine tænder.

Powered by Labrador CMS