Kontrollen er begyndt: Politiet jagter disse trafiksyndere

En ugelang kontrol af bilister er allerede iværksat - er du i farezonen for at blive fanget?

Drop nu mobilen, når du kører, siger politiet. Modelfoto: Scanpix
Udgivet Opdateret

I den allerede påbegyndte uge er politiet på særlig jagt efter to slags trafiksyndere, der dagligt bringer eget og andres liv i fare.

Analyser af ulykker viser nemlig, at sikkerhedsseler, der er lovkrav i Danmark, er et særdeles effektivt værn mod at komme til skade eller dø i en trafikulykke, oplyser Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Brugen af sikkerhedssele reducerer således sandsynligheden for som bilist at blive dræbt i et uheld med 50 procent, mener trafikpolitiet.

Drop mobilen

Politiet bruger mange ressourcer og kampagnekroner på at få danskerne til at droppe mobiltelefonen under kørsel i bil, men noget tyder på, at det indtil videre ikke har haft den store gennemslagskraft, for i hvert fald er betjente fra hele landet igen på udkig efter sludrechatoller i trafikken.

– Risikoen for at blive involveret i en trafikulykke ved at tale i håndholdt mobiltelefon under kørslen er op til fire gange højere end ved ikke at bruge telefonen. Derfor er det også en vigtig opgave for politiet at sætte fokus på disse områder, udtaler centerchef Erik Terp Jensen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i en pressemeddelelse.

Fra 2010 til 2014 har 354 mennesker mistet livet i trafikulykker, hvor de selv eller andre har været uopmærksomme, viser tal fra Vejdirektoratet.

Kontollen er et fælles europæisk tiltag, der arrangeres af det europæiske færselspolitisamarbejde TISPOL, og den varer hele uge 37.

Uopmærksomhed:

De bilister, der inden for det sidste år kørt galt eller været ved at køre galt og har angivet at de gjorde én eller flere af nedenstående ting, da det skete, er efterfølgende blevet spurgt: ”Kunne situationen have været undgået eller håndteret bedre, hvis du ikke havde”:

• Været træt: 86 % siger ja.
• Benyttet håndholdt telefon: 85 % siger ja.
• Været stresset: 82 % siger ja.
• Siddet i egne tanker: 80 % siger ja.
• Fundet ting frem eller lagt ting på plads: 79 % siger ja.
• Betjent GPS navigation: 78 % siger ja.
• Drukket eller spist: 68 % siger ja.
• Benyttet håndfri telefon: 65 % siger ja.
• Talt med passager: 55 % siger ja.

(Kilde: undersøgelse blandt 6.866 bilister, 2015-2016, for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension).

Powered by Labrador CMS