Kræftfremkaldende stoffer fundet i dansk farvand

Miljøforsker efterlyser en ny risikoanalyse efter fund af sennepsgas ved Bornholms kyst.

Der har tidligere været polemik om, hvorvidt fisk kunne blive skadet af dumpet sennepsgas. Nu er debatten blusset op igen Arkivfoto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Fund af fire kemikalier, der stammer fra sennepsgasbomber dumpet i Østersøen efter Anden Verdenskrig, får nu en af Danmarks førende forskere i kemiske våben til at hejse et advarselsflag i forbindelse med planerne for den omstridte gasledning Nord Stream 2.

Det skriver Politiken lørdag.

– Den væsentligste bekymring er, om det kommer til at gå ud over fiskene, siger seniorforsker Hans Sanderson fra Aarhus Universitet til Politiken.

– De fleste bomber ligger på dybt vand, hvor der ikke er så meget liv, men torsk og andre fisk kan godt svømme ned på relativt dybt vand i Bornholmerdybet.

Det russiske selskab bag den skitserede gasledning har ansøgt de danske myndigheder om tilladelse til at fordoble kapaciteten af den eksisterende Nord Stream 1 i Østersøen mellem Rusland og Tyskland.

Det skal ske med en ny parallel gasledning ved navn Nord Stream 2.

Tæt på tusind tons bomber

Danmark har endnu ikke givet tilladelse. Står det til det russiske selskab, skal den nye gasledning lægges ned på havbunden tæt på Bornholms kyst i et område, hvor der efter Anden Verdenskrig blev dumpet flere tusind tons bomber med sennepsgas.

Frygten er, at anlægget kan medføre en spredning af resterne af de kemiske våben, da hylstrene på en stor del af bomberne og granaterne er tæret op. Ifølge Politiken mener Hans Sanderson, at der er grund til at se nærmere på de mulige risici ved kemikalierne.

Han fortæller til Politiken, at der er tale om kemikalier fra kræftfremkaldende sennepsgas, der ellers aldrig tidligere har været sporet i danske farvande. Af den årsag bør man foretage en egentlig risikovurdering af kemikalierne.

– Der er tale om alvorlige stoffer. Derfor mener jeg, at man bør igangsætte en ny undersøgelse, der kan afdække, hvor giftigt det er. Der er ikke blevet lavet en individuel risikovurdering af alle disse stoffer i forbindelse med Nord Stream 2, siger Hans Sanderson til Politiken og fortsætter:

– Sennepsgas er et meget kræftfremkaldende stof, som man skal undgå. Det går ind og forårsager mutationer i dna’et. Folk, der bliver eksponeret for det, kan få langtidsmen, og de fleste dør inden for 30 år.

Powered by Labrador CMS