Kræver bedre vilkår

Massiv lønnedgang under barslen, tunge løft, dårlige arbejdsstillinger og stærke smerter. Gravide håndværkere kræver bedre vilkår i byggebranchen.

Gravide håndværkere kræver bedre vilkår(Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
(Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F.

Glittede kampagner, prisuddelinger med konfetti og et særligt Byggeriets Kvinderåd har de seneste år skullet charmere unge kvinder til at søge ind i byggebranchen, der savner arbejdskraft.

Men nu kritiserer flere kvindelige håndværkere de vilkår, de møder, når de bliver gravide.

Det skriver Fagbladet 3F.

De eftertragtede kvinder fortæller, at de må sygemelde sig midt i graviditeten på grund af store smerter forårsaget af tungt arbejde. De oplever at føle sig til besvær, når de skal lave aftaler med deres – ofte forstående – arbejdsgivere om, hvordan de kan få mindre tunge arbejdsopgaver. Og når de kan gå på barselsorlov fire uger før termin, giver overenskomsten dem ikke fuld løn. De risikerer i stedet at gå over 10.000 kroner ned i løn om måneden.

Den 29-årige tømrer Anne Sofie Krøyer går i alt 42.000 kroner ned i løn under sin barsel og måtte sygemelde sig i 6. graviditetsmåned.

– Jeg føler mig snydt, og jeg blev faktisk lidt chokeret, da jeg undersøgte vilkårene, siger hun.

25-årige Katrine-Elise Christensen er murer og på barsel med sit andet barn. Hun måtte sygemelde sig halvvejs i sin graviditet.

– Det er ikke fedt at gå rundt og føle sig som en dårlig ansat, der vil særbehandles, fordi man gerne vil have nogle børn og nu engang er kvinden, der skal føde dem, siger hun.

Har et forklaringsproblem

Historierne giver et forklaringsproblem, mener seniorforsker Helle Holt, der forsker i ligestilling på arbejdsmarkedet ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

– Man kan ikke både sige, at nu skal vi have flere kvinder i mandefag, og så samtidigt give dem ringere vilkår, når de søger derover, siger hun.

– Kvinder, der vælger et mandefag, er i forvejen pionerer, så det er tarveligt, at de bliver straffet, når de er derovre, siger hun med henvisning til, at traditionelle kvindefag såsom sygeplejerskefaget, der også kan indebære tunge løft, giver ret til at gå fra otte uger før og med fuld løn.

I Dansk Byggeri oplyser arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen at arbejdsgiverne særligt i år er begyndt at ringe ind for at spørge til, hvordan de skal gribe det an, når en medarbejder bliver gravid.

– I den her branche er vi vant til, at der er en vejledning til hver en tænkelig ting, men ikke på dette område. Det har vi simpelthen ikke været opmærksomme på før. Nu kommer behovet, og så gælder det om at være vakse, siger Mette Møller Nielsen.

Ny vejledning

På blandt andet den baggrund vil Branchefællesskabet for Bygge og Anlæg nu udarbejde en vejledning til, hvordan arbejdet skal tilrettelægges med hensyn til tunge løft, arbejdsstillinger og kemikalier, når en håndværker bliver gravid.

Dansk Byggeri er åbne over for krav til overenskomsten fra 3F. I 3F Byggegruppen erkender formand Claus von Elling, at der er plads til forbedringer for de unge kvinder, man gerne vil have ind i faget.

– Men når vi går til overenskomstforhandling, tager vi de krav med, vi får fra vores medlemmer. Og det her har bare ikke været fremme som et ønske, siger han.

1,5 procent af 3F Byggegruppens medlemmer er kvinder. Og på den baggrund er kvinders barselsvilkår i byggeriet et typisk eksempel på, at køn er med til at forme arbejdet, siger arbejdsmarkedsforsker Steen Baagøe Nielsen.

For det er mænd, der forhandler arbejdsvilkårene og skaber arbejdskulturen, hvilket naturligt fremmer kulturer og vilkår, der er attraktive for de fleste mænd. Det giver en selvforstærkende effekt.

– Og det er jo på sin vis helt logisk. Hvorfor skulle man repræsentere marginale interesser snarere end flertallets, forklarer Steen Baagøe Nielsen og fortsætter:

– Omvendt må man erkende, at hvis man ønsker at gøre op med det kønsopdelte arbejdsmarked, så må man bevidst prioritere, at de her ting tages op til forhandlingerne.

Ved årets overenskomstforhandlinger var det en klar prioritet for byggegruppen at få hævet mindstelønnen i bunden for at bekæmpe social dumping efter et kraftigt ønske fra medlemmerne, siger Claus von Elling og fortsætter:

Her får vi penge fra det offentlige

Vi har her samlet en opgørelse over de mest gængse udbetalinger fra det offentlige til borgere.

Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til den enkelte borgers NemKonto.

Du kan se mere om de enkelte ydelser, hvem der kan modtage dem og hvornår de bliver udbetalt, ved at trykke på de enkelte typer:

Udbetaling af ATP
Udbetaling af Boligstøtte – Boligsikring
Barselsdagpenge
Begravelseshjælp
Børnepenge (Børne- og Ungeydelse)

Dagpengesats
Efterløn – hvornår kan jeg gå på efterløn
Fleksydelse
Førtidspension udbetales
Udbetaling af Folkepension
Folkepensionens grundbeløb
Feriepenge

Kontanthjælp
Ledighedsydelse
Lønudbetaling
Penge tilbage i skat
Revalidering
Ressourceforløbsydelse
Sygedagpenge
Udbetaling af SU
Uddannelseshjælp
Ældrecheck

NemKonto er det fælles offentlige udbetalingssystem. Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til din NemKonto. Din NemKonto er en helt almindelig bankkonto, som du har i forvejen. Mange bruger deres lønkonto som NemKonto.

NemKonto-systemet betyder, at de offentlige myndigheder udbetaler til din konto via dit CPR-nummer. NemKonto-systemet er dermed en database, som kobler dit CPR-nummer med den bankkonto, som du har valgt som din NemKonto.

– Nu ser vi heldigvis flere kvinder i byggefagene. Det er en positiv udvikling, og det er jo sandsynligt, at det også vil betyde, at det vil sætte sit præg på de krav, medlemmerne rejser ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Powered by Labrador CMS