Kronprinsparret deltager i særlig tradition

Dronning Margrethe inviterer traditionen tro til nytårskur.

Udgivet Opdateret

Det er den tid på året, hvor begivenheder som nytårstaffel og nytårskure står i kø i det danske kongehus.

Artiklen fortsætter under videoen.

Derfor bød dronning også op for det traditionsrige nytårstaffel den 1. januar, hvor regeringen, folketingets formand, repræsentanter for det officielle Danmark og hoffet alle var med til den traditionsrige begivenhed i Christian VIIs Palæ på Amalienborg. Men allerede torsdag er der to nye nytårskure i vente for majestæten.

Der var nemlig først var Højesterets dommere, Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps inviteret i Christian VII’s Palæ på Amalienborg klokken 9.50.

I galleriet øverst kan du se nogle af de mange gæster, der ankommer til årets nytårskur.

Særligt arrangement

Klokken 11.30 byder kongehuset velkommen til dagens anden kur. Den finder sted på Christiansborg Slot, hvor dronningen og kronprinsparret vil tage imod diplomatiet.

Her er missionschefer i korpset af diplomater inviteret med deres ægtefæller. Det samme er akkrediterede ambassadører og deres ægtefæller.

Før klokken 11 var gæsterne allerede begyndt at strømme til Christiansborg.

En af de særlige traditioner, der er i det danske kongehus er, at den længst siddende ambassadør i Danmark skal holde en tale fra dronningen. Det betyder, at Nigers ambassadør i Danmark, Amadou Tcheko, i år har det ærefulde hverv at stå for talen.

Dronningen ankommer sammen med kronprinsparret efter planen som de sidste til kuren på Christiansborg Slot.

Ændret over tid

Traditionen med nytårskure, der strækker sig over flere dage, stammer fra tiden efter Første Verdenskrig, hvor kurene ikke længere kunne gennemføres på en og samme dag den 1. januar.

Det skyldtes, at antallet af statsinstitutioner voksede op gennem 1900-tallet. Samtidig blev der oprettet flere ministerier, og en lang række nye lande opstod, hvilket medførte flere diplomatiske repræsentationer.

I forbindelse med nytårskuren den 3. januar 2020 køres dronningen i guldkaret fra Den Kongelige Stald-Etat eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron fra Amalienborg til Christiansborg Slot kl. 9.10 og fra Christiansborg Slot til Amalienborg kl. 13.30.

Historisk tradition

Da Christian den 5. tilbage i 1693 gav stattutterne til Elefantordenen og Dannebrogordenen blev 1. januar en af ordensdagene.  Kongerne holdt taffel for ridderne på denne dag, og den beholdt sit præg af en lukket begivenhed, selv da flere og flere med tiden kom til at deltage. De første ordensriddere var, bortset fra udlændinge, kongens hofkavalerer og nærmeste rådgivere – datidens regering og højeste embedsmænd – og ved enevældens afskaffelse trådte ministrene og Lands- og Folketingets formænd i deres sted, også ved nytårstaflerne. Det skriver Kongehuset.

I anledning af nytårsskiftet er det også blevet en tradition, at der den 1. januar bliver lavet gratulationslister i Hofmarskallatet i Det Gule Palæ. Det betyder, at man her kan skrive en nytårshilsen til dronningen.

Powered by Labrador CMS