Kviklånsudbyder snød kunder med latterligt lave renter

Forbrugerombudsmanden kalder sagen alvorlig.

Kviklånsudbyder udbød lidt for gode lån, mener Forbrugerombudsmanden. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Firmaet med det ikke vildt mundrettet navn 4 Finance ApS står bag kviklånsudbyderen Vivus. Vivus er blot et blandt mange danske firmaer, der tilbyder borgere lån. 4 Finance har afdelinger i 17 forskellige lande og betegnes – på Vivus’ hjemmeside – som en forretning, der med mere end 5.000.000 kunder på verdensplan har styr på sagerne.

Så meget desto mere mærkværdigt er det, at der fra Vivus pengetank nu er blevet afleveret en bøde på hele 300.000 kroner i forbindelse med en sag, der blev startet af Forbrugerombudsmanden. Sagen drejer sig om den såkaldte debitorrente.

Fra Forbrugerombudsmandens side mente man, at kunder hos Vivus blev vildledt til at tro, at man hos Vivus fik en lavere debitorrente end hos konkurrende kviklånsudbydere. Man kunne foranlediges til at tro, at debitorrenten for et eksempelvis at låne 6000 kroner i 30 dage ville være 19 procent, mens debitorrenten i virkeligheden ville være 730.1 procent.

Virksomheder skal oplyse korrekt

I henhold til markedsføringsloven skal virksomheder oplyse debitorrenten, hvis man i markedsføring af lån nævner talstørrelserne for omkostningerne ved at have et lån. Kreditaftaleloven siger

– [At] debitorrenten er defineret som den årlige nominelle rente. Det skal gøre priserne på lån sammenlignelige. Da debitorrenten altid skal vises for et år, var det vildledende, at Vivus kun regnede med 30 dage, skriver Forbrugerombudsmanden i pressemeddelelsen.

Fra Forbrugerombudsmandens side havde man den holdning, at der fra Vivus’ side blev vildledt, og derfor blev virksomheden bag, 4 Finance ApS, politianmeldt for at have overtrådt kreditoplysningspligten og vildledningsforbuddet i § 14 a og § 3. Sagen er nu afsluttet med, at Vivus har betalt en bøde på 300.000 kr.

Uenige fra start

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger i pressemeddelelsen:

– Kviklånsudbyderne skal oplyse korrekt om prisen på lån, så forbrugerne kan sammenligne forskellige lån på markedet. Det er alvorligt, når debitorrenten bliver vist for lavt, for så tror man, at lånet er billigere, end det er. Derfor tog vi sagen op som led i vores tilsynsindsats på kreditområdet, og det har nu resulteret i en bøde på 300.000 kr. til Vivus.dk.

Newsbreak.dk har været i skriftlig kontakt med Jens-Ole Kyhl Klitgaard, der er dansk landechef for Vivus.dk. Han har på mail svaret, at 4 Finance accepterer bøden.

– Vi rettede informationerne på vores hjemmeside kort efter vi blev gjort opmærksom på den manglende præcision af Forbrugerombudsmanden tilbage i 2014. Selvom vi mente, at vores hjemmeside havde en god og overskuelig skiltning af låneomkostningerne, så rettede vi ind, da Forbrugerombudsmanden mente noget andet, siger Jens-Ole Kyhl Klitgaard i en pressemeddelelse, der er blevet udsendt af 4 Finance i forbindelse med sagen.

Han fortæller endvidere, at oplysningerne blev rettet til tilbage i 2014, da man fra virksomhedens side blev gjort bekendt med, at informationerne ikke var korrekte.

Powered by Labrador CMS