Læge indrømmer aktiv dødshjælp: Nu undersøges han af politiet

Nu har Fyns Politi indledt en undersøgelse af den pensionerede overlæge og sagen omkring aktiv dødshjælp.

Nu bliver den pensionerede overlæge Svend Lings og sagen omkring aktiv dødshjælp til mindst 10 personer undersøgt af Fyns Politi. Sonny Munk Carlsen/Scanpix 2017)
Udgivet Opdateret

Newsbreak.dk kunne tirsdag fortælle historien om den tidligere overlæge Svend Lings betragtninger om aktiv dødshjælp. Eller assisteret selvmord, som det også kaldes.

– Vi kan ikke se, hvorfor folk skal springe ud foran et tog eller skyde sig selv. Hvorfor kan folk ikke få lov til at sove ind på en ordentlig måde, har Svend Lings tidligere udtalt.

Han vil ikke oplyse, hvor mange han præcis har hjulpet med at dø, udover at der er tale om mere end 10 personer.

Ni læger har sluttet sig sammen i Læger for Aktiv Dødshjælp. De bryder altså loven og hjælper syge danskere med at dø.

Fyns Politi indleder efterforskning

Svend Lings er den eneste af de ni, der er stået offentligt frem.

Derfor er det nu også ham, som Fyns Politi har besluttet at undersøge. Eller i hvert fald sagen, hvor “en pensioneret læge fra organisationen ’Læger for Aktiv Dødshjælp’ angiveligt skal have hjulpet en række patienter med at tage deres eget liv”, som der står i en pressemeddelelse fra politikredsen.

Baggrunden for undersøgelsen er en henvendelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Fyns Politi vil ikke kommentere yderligere på sagen, ej heller hvad undersøgelsen vil gå ud på – eller hvilke paragraffer der vil indgå i overvejelserne.

Det har ikke været muligt for Newsbreak.dk at få kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed og spørge om baggrunden for og overvejelserne bag henvendelsen til Fyns Politi.

Konsultationen

Når en læge fra Læger for Aktiv Dødshjælp beslutter sig for at hjælpe en syg person, sker det typisk ved, at Svend Lings bliver kontaktet af den syge, og derefter foregår der en korrespondance, hvor organisationen får patientens journal tilsendt. Svend Lings eller en af de øvrige læger beslutter sig herefter – somme tider efter at have konsulteret en eller flere af kollegerne – for, om de vil hjælpe patienten med at dø.

Hvis de beslutter, at patienten skal have hjælp, så giver en af de ni læger personen sovepiller nok til, at det vil slå personen ihjel. De bryder altså loven, yder selvtægt og begår aktiv dødshjælp.

– Vi finder ud af, om de er alvorligt syge, har Svend Lings sagt til Radio24syv.

Lægeforeningen tager afstand

– Jeg føler mig skræmt, fordi det er for mig at se noget, som kan udvikle sig til meget mere end 10 personer, sagde Lise Møller, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, til Radio24syv med henvisning til de mindst 10 personer, som Svend Lings efter eget udsagn har hjulpet med at dø.

Man kan straffes med med fængsel i op til tre år.

Powered by Labrador CMS