Læger finder sammenhæng mellem kejsersnit og fedme

En ny undersøgelse viser, at dit barn har større chance for at blive overvægtigt, hvis du føder ved kejsersnit.

asian pregnant female labor in hospital ,retro vintage tone
Udgivet Opdateret

Lægerne har endnu engang taget et kig på den mystiske sammenhæng mellem fedme og kejsersnit. Det skriver det anerkendte medie Huffington Post.

Har du nogensinde overvejet konsekvenserne af dit fødsels-valg? Det skal du måske nu. En ny undersøgelse viser nemlig, at dit barn har 15 procent større risiko for at blive overvægtig, hvis du føder ved kejsersnit i stedet for naturligt. Forskerne har brug for yderligere undersøgelser for at finde ud af præcis, hvad der ligger bag sammenhængen. Der er dog bred enighed om, at det skyldes bakterier i fødselskanalen.

Kæmpe undersøgelse igangsat

Under fødslen bliver sunde bakterier fra fødselskanalen overført til til barnet, noget børn født ved kejsersnit bliver snydt for. Disse bakterier kan have forbindelse til ens vægt.

– Under fødslen bliver vores kroppe koloniseret af bakterier, siger Audrey Gaskins, som er en af forskerne bag undersøgelsen, og fortsætter:

– Børn født naturligt er for det meste udsat for deres mødres vaginale bakterier. Babyer født ved hjælp af kejsersnit er derimod udsat for bakterier fra morens hud og hvilken som helst bakterier, der er i rummet.

I den nye undersøgelse analyserede forskere ved Harvards offentlige sundhedsskole data fra 22.068 unge voksne, som er del af et langvarigt studie af deres opvækst. Deltagere i undersøgelsen svarer regelmæssigt på spørgeskemaer fra de er ni år, til de er i deres sene tyvere. Deres mødre deltager i anden del af studiet, så der kan findes en sammenhæng mellem barnets og morens svar.

Forskerne fandt ud af, at kejsersnit resulterer i en 15 procent større chance for fedme, både for piger og drenge.

Morens vægt har ingen betydning

Overvægtige kvinder er mere tilbøjelige til at få kejsersnit, men man kender ikke så meget til effekten af selve kejsersnittet, har Dr. Jorge Chavarro, en af undersøgelsens forskere sagt. Det var netop dette, der var motivationen for undersøgelsen.

– Flere studier har tidligere konkluderet, at børn født ved kejsersnit var mere tilbøjelige til at blive overvægtige. Men de fleste af undersøgelserne havde ikke data for mødrenes vægt inden deres graviditet, siger Chavarro og fortsætter:

– Det her studie har konkluderet, at højere risiko for overvægt iblandt kejsersnit holdt vand, selv efter at kontrol af andre faktorer som morens BMI inden graviditet, morens alder under fødslen, morens race samt hvor hun voksede op.

Der er brug for yderligere undersøgelser for præcist at konkludere grunden bag sammenhængen. Men ifølge undersøgelsen mistænker eksperter de manglende bakterier fra fødselskanalen. Disse bakterier hjælper blandt andet barnet med at fordøje mælk og brød. Kejsersnitbabyer bliver ikke udsat for de bakterier og har derfor større chance for at blive overvægtige.

Forskerne understreger, at kejsersnit er nødvendig og livsvigtige i nogle tilfælde, men foreslår at mødre, der har et valg tager højde for disse fund, når de skal føde.

Powered by Labrador CMS