Læserne advarer: Her er sms’erne du skal slette med det samme

Svindel-sms'er hærger lige nu danske smartphones - se her, hvad du skal passe på.

Udgivet Opdateret

Mandag aften kunne vi på Newsbreak.dk fortælle hvordan Nordsjællands Politi har udsendt en offentlig advarsel om svindel-sms’er.

En ny metode til at få intetanende og godtroende danskere til at klikke på en sms, og derved give uvedkommende adgang til personlige oplysninger, hærger nemlig lige nu danske smartphones.

Advarslen har fået flere af Newsbreak.dks læsere til at reagere – og komme med advarsler mod nogle af de sms’er de har modtaget de seneste dage.

Blandt dem, der advarer er A. Andersen (Fornavnet er redaktionen bekendt/ red.), der har beskriver sit møde med en svindel-sms således::

– Jeg har modtaget en besked, der relaterer til jeres artikel. I beskeden stod: “Pakke fra APPLE kan hentes indtil 20.09.2016. Kontakt os med det samme, eller det vil blive returneret til afsenderen. Dagen efter fik jeg en besked om morgenen: “Vi kan ikke levere din pakke. Kontakt os hurtigt inden vi sender den til afsenderen”, forklarer A. Andersen.

Får du denne besked, så gør det eneste rigtige – slet den! Foto: Nordsjællands Politi.
Får du denne besked, så gør det eneste rigtige – slet den! Foto: Nordsjællands Politi.

I begge beskeder var der vedhæftet et kontaktlink. Men da A. Andersen klikkede på ét af dem blev der downloadet en apk-fil til Android med navnet “post”.

Politi advarer

Det er oplagt at klikke, men når man nu ikke har købt det oplyste, skal man altså holde sig fra, på trods af, det er fristende.

– Det er jo formentlig de færreste, der vil bruge så mange penge på noget, de ikke har bestilt, står der blandt andet i et opslag, som Nordsjællands Politi har lagt på sin Facebook-side.

Sådan sikrer du dig på nettet

Her får du fem gode råd til, hvordan du optimerer sikkerheden på dine enheder og undgår at blive hacket:

1. Beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram: Et antivirusprogram er et sikkerhedsprogram, som beskytter både din pc, smartphone og tablet mod virus. Sikkerhedsprogrammet forhindrer også hackere i at snuse i dine data, aflytte din kommunikation og følge med i, hvor du befinder dig.

2. Hold dine enheder opdateret: Hackere og skadelige programmer udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Derfor skal du holde både dine programmer, apps og styresystemer opdateret.

3. Vær opmærksom på uopfordrede mails: Du kan ikke være sikker på, at en mail kommer fra den, der står som afsender. Links i en mail kan lede dig andre steder hen, end det de umiddelbart viser. Vær derfor varsom med at klikke på links eller følge anvisninger i en e-mail, du får tilsendt uopfordret.

4. Brug gode passwords: Beskyt adgangen til dine enheder med en lang adgangskode, som både indeholder tal, tegn og bogstaver. Brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Så undgår du, at afsløringen af et enkelt password giver adgang til alle dine tjenester. Skift password jævnligt.

5. Undgå åbne trådløse netværk: hvis et trådløst netværk ikke er beskyttet med kryptering, kan en hacker på netværket se, hvad alle andre sender. Bruger du eksempelvis et åbent netværk på en café, henter din telefon, tablet eller computer måske en mail samtidig. Det kan give en hacker mulighed for at opsnappe adgangskoden til din mailkonto. Brug åbne netværk af typen WPA eller WPA2.

Kilder: Rådet for Digital Sikkerhed

Og det råd er nok værd at skrive sig bag øret.

Powered by Labrador CMS