Landskendt keramik-gigant i bitter kopistrid: Sådan endte det

Firmaet Kähler har for anden gang på to måneder været i retten i sager om kopiering af deres varer.

Udgivet Opdateret

I april måned vandt firmaet Kähler en sag mod firmaet Bovictus, som var trukket i retten på grund af en sag om kopiering af nogle af Kählers varer.

– Det er noget, vi har oplevet rigtig meget, og som vi tager meget alvorligt, siger Trine v. d. V. Rasmussen, Communications Manager hos Kähler, til Newsbreak.dk.

I maj måned kan firmaet, der nok er mest kendt for sine stribede vaser, igen trække sig ud af en sag om kopivarer som sejrherre – denne gang med et forlig med firmaet Speedtsberg A/S fra Brabrand ved Aarhus.

En afgørelse der glæder Kähler.

– Vi er meget tilfredse med, at Retten i sin tilkendegivelse har understreget, at det er de originale helhedsudtryk i vores designs, der ikke må kopieres, oplyser Jesper Holst Schmidt, CEO for Kähler Design i en pressemeddelelse.

På baggrund af en skriftlig tilkendegivelse fra Sø- og Handelsretten har Kähler Design indgået forlig med interiørfirmaet Speedtsberg A/S, som den danske designvirksomhed tilbage i 2014 lagde sag an mod for systematisk kopiering af en lang række af Kählers kendte designs. Det drejer sig om serierne Avvento, Botanica og Omaggio, som efter Rettens tilkendegivelse alle nyder ophavsretlig beskyttelse, står der videre i pressemeddelelsen.

I sagen mod Bovictus var det også netop Omaggio-seriens stribede vaser, der var anledningen til retssagen.

Retten fandt, at Speedtsberg i flere tilfælde med salg og produktion af egne produkter har overtrådt ophavsretsloven, og som en del af forliget skal Speedtsberg betale erstatning til Kähler, trække alle produkter tilbage fra markedet samt destruere restlageret af en række navngivne produkter.

– Beløbets størrelse kan jeg dog ikke komme ind på, siger Trine v. d. V. Rasmussen.

Forventer præcedens

– Afgørelsen i sagen er derfor en vigtig og principiel sejr for os. Vi forventer desuden, at denne sag vil danne præcedens i lignende sager om kopiering af både vores, men også af originalt design generelt, siger Jesper Holst Schmidt.

Hos Speedtsberg har man på nuværende tidspunkt ikke mange kommentarer til forliget.

– Jeg har ikke nået at sætte mig ind i det, og det er min mand, der har taget sig af det, siger Susanne Speedtsberg, kreativ direktør i Speedtsberg A/S, der samtidig oplyser, at hendes mand, Carsten Speedtsberg, der står for firmaets økonomi, er til møde hele dagen.

Powered by Labrador CMS