Leasingselskab taber kamp om konfiskeret Porsche

Retten i Lyngby godkender beslaglæggelse af bil, som blev målt til en fart på 209 kilometer i timen

I begyndelsen af april lagde Nordsjællands Politi dette billede ud på de sociale medier med en Porsche, der var blevet konfiskeret efter at have kørt 210 km/t. Om det er den samme Porsche leasingselskabet har kæmpet for, vides ikke. Foto: Politiet.
Udgivet Opdateret

I en sag om formodet vanvidskørsel beslutter en dommer i Lyngby tirsdag, at politiets beslaglæggelse af en leaset Porsche skal opretholdes.

Også selv det ikke var den person, der havde underskrevet leasingkontrakten, som sad ved rattet.

Føreren af bilen kørte ifølge politiets beregning 209 kilometer i timen på Helsingørmotorvejen 1. april om aftenen.

Han havde lånt bilen af en person, som havde leaset bilen.

I et retsmøde protesterer leasingselskabets advokat imod indgrebet, men det viser sig at være forgæves.

– Det er uforholdsmæssigt indgribende, siger advokat Anders Scheel Frederiksen, der repræsenterer selskabet.

Horrible redler

Han kalder de nye regler i en lovstramning, som trådte i kraft 31. marts, for horrible. Et uskyldigt selskab straffes, hvis der sker konfiskation af bilen i forbindelse med den kommende sag mod den hurtige bilist, mener han.

– Leasinggiveren har ingen mulighed for at gardere sig imod dette her. Det er jo en udenforstående tredjemand, der kørte, siger advokaten.

– Man kan ikke påregne, at bilen blev lånt ud til en anden person. Hvorfra skal vi vide, hvem der ville køre bilen, spørger han.

Skal fortsætte

Men dommer Gitte Arildsen afsiger altså kendelse om, at beslaglæggelsen skal fortsætte. Beslaglæggelse er et foreløbigt indgreb. Det står på frem til det tidspunkt, hvor retten skal afgøre, om der skal ske konfiskation – altså om staten endeligt skal overtage bilen.

– Jeg har ikke hørt noget konkret om, hvordan det skulle være uforholdsmæssigt indgribende, siger dommer Gitte Arildsen om den fortsatte beslaglæggelse.

– I lovens forarbejder næves, at leasinggiver må forsøge at få dækket sit erstatningskrav hos leasingtageren. Leasinggiver bliver ikke stillet i en urimelig situation, siger hun.

Hentede pizza

Newsbreak.dk kunne i begyndelsen af april fortælle om netop en Porsche – der var lånt ud til en kammerat, der skulle hente pizza – som blev konfiskeret af politiet.

Her lagde politiet en advarende tekst ud på Facebook:

Tænk dig godt om, inden du giver bilnøglerne til en ven, der gerne vil låne din bil. Det kan nemlig blive en dyr tjeneste, hvis vennen træder alt for hårdt på speederen eller på anden måde kører vanvidskørsel“, lød advarslen.

Om det er den samme bil, som leasingselskabet har kæmpet for at få tilbage, kan Newsbreak.dk dog ikke konkludere.

Vanvidskørsel

Loven om såkaldt vanvidskørsel bestemmer, at staten som udgangspunkt skal overtage den bil, der har været brugt – uanset at ejeren er en anden end den, der har trådt hårdt på speederen.

Konfiskation sker for eksempel, hvis der er sket en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent. Eller hvis farten har været over 200 kilometer i timen. Også en række andre situationer kaldes vanvidskørsel.

Forleden oplyste Rigspolitiet, at der i løbet af den første måneds tid er beslaglagt i alt 53 biler i sager om formodet vanvidskørsel. Næsten halvdelen er ejet af en anden end føreren.

Indgrebet, der rammer udenforstående, er ifølge kritikere i strid med EU-retten og med Menneskerettighedskonventionen.

Men Transport- og Boligministeriet er selv opmærksom på problemet. Der er en “mindre procesrisiko” for, at Danmark vil blive dømt, fremgår det af et papir i forbindelse med lovens forberedelse.

Sådan defineres vanvidskørsel

Vanvidskørsel omfatter følgende forseelser begået under kørsel:

Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, 2. pkt.)

Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, 2. pkt.)

Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252, stk. 1),

Særlig hensynsløs kørsel (færdselslovens § 118, stk. 10),

Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km i timen,

Kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller derover

Spirituskørsel med en promille over 2,00.

Loven medfører således, at der er tale om vanvidskørsel, hvis bilen føres af en spirituspåvirket person eller med f.eks. 101 km/t i byzone eller 181 km/t på landeveje eller 201 km/t på motorveje.

Powered by Labrador CMS