Lidegaard: Send observatører til Gaza

Ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er regeringen klar til at støtte genopbygningen af Gaza-striben, når “mareridtet forhåbentlig snart er ovre”. Arkivfoto. Foto: Efrem Lukatsky/AP
Udgivet Opdateret

Udenrigsministeren mener, at observatører i Gaza kan forhindre, at våbenhviler bliver brudt gang på gang.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger søndag, at han mener, at et internationalt observatørkorps bør sendes til Gaza. Det skal kontrollere, at våbenhvilerne overholdes.

– Jeg synes, at det er en ulykkelig situation, at hver gang der er blevet forhandlet en våbenhvile på plads, bliver den brudt, før den er kommet i gang.

– Derfor er det mest fremadrettede, jeg har at bidrage med her og nu, at jeg mener, at man bør prøve at få etableret et korps af uafhængige internationale observatører, som kan gå ind og bakke op, når der er etableret en våbenhvile og holde øje med, at parterne overholder den, siger han.

Derudover skal korpset ifølge Lidegaard observere, hvem der bryder våbenhvilen. Det skal have en præventiv effekt:

– Partnerne har meget travlt med at beskylde hinanden for at det er den anden part, der bryder våbenhvilen. Det er meget svært for os udefra at se, hvad der er op og ned.

– Det kunne være, at hvis der var uafhængige observatører til stede, at man så ville være mere forsigtige med at bryde våbenhvilen og respektere de aftaler, der er indgået. Det er forudsætningen for at komme i gang med en varig fredsforhandling og en løsning, som kan stoppe det her, siger han.

Han fortæller, at regeringen også står klar til at støtte genopbygningen af Gaza-striben, når “mareridtet forhåbentlig snart er ovre”.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS