Lønnen er blevet mindre værd

De seneste løntal viser en stor tilbagegang i reallønnen. Det største fald siden 1950

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

Netop offentliggjorte løntal for det private arbejdsmarked viser, at lønnen er steget med 3,6 procent i 2022. Men det er slet ikke nok til at veje op for historiske prisstigninger på blandt andet energi og fødevarer, siger flere cheføkonomer til Fagbladet 3F.

- Danskerne får i gennemsnit et meget stort fald i reallønnen. Vores beregninger viser, at faldet er det største siden 1950, siger cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Mister købekraft

Han vurderer, at reallønnen for privatansatte kommer til at falde med 3,9 procent i 2022 efter at have set de seneste løntal fra DA, Dansk Arbejdsgiverforening.

- Det normale er, at vi bliver rigere hvert år. Men i år mister vi så meget købekraft, at vi har ligeså mange penge, som vi havde i 2018, siger Las Olsen.

Og selvom der ikke var lange køer til suppekøkkenet i 2018, så er det ifølge Las Olsen ”meget usædvanligt”, at lønnen falder.

Vil aftage i år

- Og vi skal huske, at det her er et gennemsnitstal. Det er endnu værre for de mennesker, som for eksempel har gasfyr, siger han.

Las Olsen vurderer, at det inflationen vil aftage i løbet af 2023.

- Men det kommer til at tage danskerne flere år at indhente det tab i realløn, som de har haft i 2022, siger han.

Kæmpe nedgang

Cheføkonom i 3F, Frederik Imer Pedersen, kalder tallene for “ekstreme”.

- Kigger på alle brancherne samlet, så er der en kæmpe nedgang i reallønnen for alle, siger han.

Ifølge Frederik Imer Pedersen, ser byggeriet ser ud til at være sluppet lidt billigere med et fald i reallønnen på “3,2” procent.

- For serviceerhvervene og industrien ligger vi på et fald omkring 4. Det er meget, meget voldsomt, siger Frederik Imer Pedersen.

Lønnen er blevet mindre værd, viser nye tal.
Lønnen er blevet mindre værd, viser nye tal.
Powered by Labrador CMS