Luften til DHL-stafetten er fyldt med skadelige grill-partikler

Luften ved DHL-stafetten er mere forurenet end ved Københavns mest trafikerede veje. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Luftforureningen ved DHL-Stafetten er tårnhøj

Motion og sundhed er på tapetet når titusindvis af Københavnere i denne uge bevæger sig ud på DHL Stafettens rute gennem Fælledparken. Men løberne suger med hvert åndedrag en stor mængde skadelige partikler ned i lungerne. Luftforureningen i Fælledparken er nemlig tårnhøj i dagene, hvor løbet bliver afholdt, skriver videnskab.dk.

Maria Bech Poulsen, der studerer kemi på Københavns Universitet, foretog sidste år en række målinger af antallet af ultrafine partikler i luften ved DHL-stafetten.

– Jeg havde tidligere målt partikeltætheden på Nørreports fjerntogsperron. Perronen ligger i et lukket rum, hvor der pulser dieseltog ind hele tiden. Alligevel målte jeg lige så mange partikler ved DHL-stafettens løberute, fortæller hun til videnskab.dk.

Og hun er ikke i tvivl om, hvem synderen er. Hver gang hun kom til teltene, hvor rigtig mange af DHL-deltagerne vælger at grille, røg målerne helt vildt op. Hun målte nogle steder over 300.000 partikler per kubikcentimeter. Grillene udleder dermed partikler nok til at gøre stedet tre gange mere forurenet end de mest trafikerede københavnske veje i myldretiden.

De mikroskopisk små partikler kan være skadelige at indånde, men løberne bør nok ikke være mere bekymrede end som så, da det er over meget langt sigt, at det bliver farligt at indånde mange partikler.

Arrangerne af DHL Stafetten mener da heller ikke, at der er grund til ændre på arrangementet på grund af målingerne.

– 120.000 mennesker får hvert år løbeskoene på, fordi de skal ud og løbe det her løb med deres arbejdsplads. Og det er ud fra det, vi skal vurdere den sundhedsmæssige effekt af det her, siger Dorte Vibjerg, der er direktør for Sparta Løb til videnskab.dk.

– Vi har dog i flere omgange henvist virksomhederne til, at det vil være en god idé at bruge gasgrill i stedet for kulgrill, tilføjer hun.

En gasgrill udleder færre partikler.

Powered by Labrador CMS