Må lade livet for en Covid-vaccine

En ekspert i vilde dyr frygter, at søgen efter en Covid-19-vaccine kan få seriøse konsekvenser for hajbestanden.

Ifølge en ekspert i vilde dyr kan en vaccine mod coronavirus koste flere hundrede tusinde hajer livet. Foto: Byron Dilkes /Danah Divers/Handout via REUTERS
Udgivet Opdateret

Risikoen for, at hajer uddør, er formentlig ikke det første, der falder folk ind, når de tænker på en vaccine mod coronavirus.

Men en ekspert i vilde dyr påpeger, at søgen efter og fundet af en effektfuld vaccine kan komme til at koste tusindvis af hajer livet.

Det skriver Daily Mail.

Hajens lever

Jagten på en vaccine mod coronavirus er interessant for hele verden. Men den jagt kan komme til at betyde meget for bestanden af hajer.

For i hajens lever findes et stof ved navn squalane, der er en naturlig olie.

Olien bliver brugt til en lang række medicin heriblandt de allerede eksisterende influenza-vacciner. Olien er med til at gøre dit eget immunforsvar bedre til at stå imod en sygdom.

Det forventes også, at olien skal bruges i den kommende Covid-19-vaccine, og det bekymrer ekspert Stefanie Brendl, der er formand i dyrevelfærdsorganisationen Shark Allies.

Tusindvis må lade livet

Hun er nemlig sikker på, at vaccinen kan komme til at koste 250.000 hajer livet.

– At høste noget fra et vildt dyr er aldrig bæredygtigt, særligt ikke hvis det er et rovdyr fra toppen af fødekæden, der ikke reproducerer i store antal, siger Stefanie Bendl og fortsætter:

– Der er så mange ubekendte ved pandemien. Hvor stor er den, og hvor længe varer den ved? Og der er mange versioner af den, som vi skal gennemgå, men hvis vi fortsætter med at udnytte hajer, vil antallet af hajer, der bliver taget for dets produkt være meget højt år efter år efter år.

Ud fra organisationen beregninger skal der 250.000 hajer til, hvis hele verdenens befolkning skal have en vaccine. Det dobbelte, hvis alle skal have flere omgange af vaccinen, som det ventes.

Brug olie fra planter

Stefanie Bendl har siden sit opråb, uddybet organisationens mening med at sætte fokus på problemet.

Det er nemlig ikke Shark Allies intention at forsinke eller forhindre en Covid-19-vaccine. Deres ønske er, at man også forsøger sig med at lave en vaccine, hvor man har brugt squalane, der ikke stammer fra dyr.

Squalane skulle blandt andet findes i oliven, gær og sukkerrør. Men ifølge organisationen bliver det fra hajer oftest brugt, fordi det er nemmere at arbejde med.

Shark Allies peger også på, at der allerede i Sillicon Valley findes en virksomhed, der har udvundet squalane fra sukkerrør.

Den version af olien er dog ikke blevet godkendt til at blive brugt i vacciner på nuværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS