Makabert fund på kendt strand

Over otte døde marsvin var det syn, der mødte en kvinde fra Aalborg og kæresten

Det var et grufuldt syn for en dyreelsker at finde marsvin viklede ind i fiskegarn eller med store skader. Privatfoto
Det var et grufuldt syn for en dyreelsker at finde marsvin viklede ind i fiskegarn eller med store skader. Privatfoto
Udgivet Opdateret

Det skulle bare have været en hyggelig søndagstur til stranden for My Behrendt fra Aalborg og hendes kæreste. Men kort efter at de var trillet ned på stranden ud for Blokhus, så de det ene døde marsvin efter det andet ligge på stranden.

– Da jeg får øje på dem, stopper vi, og så stiger jeg ud og billeder, fortæller My Behrendt til Newsbreak.dk

Hun nåede at tage fotos af otte, døde marsvin, men hun og kæresten så endnu flere.

– Jeg er en kæmpe dyreelsker. Men jeg er ikke et storbymenneske, der aldrig kommer ud og derfor bliver helt forfjamsket over at se et dødt dyr. Men det her handler om, at flere var viklet ind i fiskegarn og helt sikkert har lidt en pinefuld død, siger My Behrendt.

Ingen garanti for dødsårsag

Hun kontaktede beredeskabet for havpattedyr, som holder øje med sæler og hvalers sundhed samt sikrer en hurtig aflivning af syge og nødlidende havpattedyr.

En del af dette beredskab er Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Her forklarer museumsinspektør Charlotte Bie Thøstesen, at kun nogle få af de døde dyr nu bliver obduceret, før man kan måske kan give en præcis dødsårsag.

– Man vurderer altid, hvilke dyr der er en i tilstand, så de kan obduceres. I dette tilfælde var der kun to. De skal nu fryses ned, før de. kan obduceres, og så er der en længere proces med prøverne. Så der går typisk to måneder, og det er desværre ikke altid, at vi finder dødsårsagen, siger Charlotte Bie Thøstesen til Newsbreak.

Døde på forskellige tidspunkter

Et af de to dyr, der skal obduceres, var viklet ind i fiskenet. Så her er der en klar indikation af dødsårsagen.

– Meget tyder på, at det har været ofre for, det der kaldes bifangst. Det kan også være, at de er svømmet ind i et “ghostnet”, der driver rundt i havet, vurderer Charlotte Bie Thøstesen.

Selvom hun godt kan følge, at så mange døde marsvin på en kortere strandstræning kan virke voldsomt, så er hun ikke nervøs for en epidemi, eller en anden fælles dødsårsag. Hun hæfter sig ved, at dyrenes tilstand var ret forskellig.

– Det gør mig ikke umiddelbart nervøs, selvom det er mange dyr. For dødstidspunktet har formenlig ikke været det samme. Det vurderer man ved at se på, hvor henfaldne dyrene var, og det var meget forskelligt. Men der var meget storm på det tidspunkt, så det er nok årsagen til, at så mange er drevet op det samme sted, forklarer Charlotte Bie Thøstesen.

Hvis det er fiskenet…

Tilbage hos My Behrendt fra Aalborg afventer hun spændt, hvad dødsårsagen er, men gætter på, at fiskenet er et af problemerne.

– Jeg har intet imod fiskeri. Men jeg har set dokumentarudsendelser, der viser, at det er et kæmpeproblem med så mange net, der flyder rundt. Så mit håb er, at der bliver fundet en dødsårsag, og hvis det er fiskenet, så håber jeg på, at man kan finde en mere skånsom måde at håndtere det på, siger My Behrendt.

Powered by Labrador CMS