Mand anholdt for drab på 11-årig – 46 år efter

Det uopklarede drab på 11-årige Linda Ann O'Keefe i 1973 ser nu ud til at have fået sin afklaring, 46 år senere.

Udgivet Opdateret

I en kort pressemeddelelse kunne politiet i Newport Beach, Californien, tirsdag offentliggøre, at de havde anholdt en person, der er sigtet for drabet på den kun 11-årige Linda Ann O’Keefe.

Det spektakulære ved dén meddelelse er, at den da 11-årige pige blev myrdet i 1973, for 46 år siden. Den anholdte er en mand, der i dag er 72 år gammel.

Det sker blandt andet efter, at politiet i fjor pustede nyt liv i sagen gennem en stor Twitter-kampagne, og her har sagen fået fornyet opmærksomhed.

Og hos politiet har man aldrig glemt den 11-årige pige, lyder det:

– Vi glemmer aldrig henlagte sager. Vi har ofret og ofrets familie i vore hjerter i denne sag, og har tilbagelagt årtier uden svar. Vi vil sørge for, at den sigtede vil blive behandlet retfærdigt og retskaffent, siger Todd Spitzer fra anklagemyndigheden i Orange County.

Den turkis varevogn

Historien om mordet på Linda Ann O’Keefe starter fredag den 6. juli 1973.

Her forlader den 11-årige pige sit hjem klokken 8 om morgenen. Hun skal i sommerskole. Normalt cykler hun, men i dag har hun fået et lift.

Hun er iført en hvid kjole, som hendes mor har syet til hende. Den har lyseblå blomster og mørkeblå detaljer. Et billede af kjolen og andre detaljer fra sagen kan ses i galleriet over artiklen.

Derudover har hun mørkeblå tennissko og et par tykke, hvide ankelsokker – det er en relativt kold sommerdag i Californien, kun 21 grader varmt – på. Hendes lange hår er sat op i en hestehale.

Skoledagen slutter tidligt, og Linda Ann O’Keefe har ikke mod på at gå den lange vej hjem. Hun vil ringe til sin mor og få hende til at hente sig, men det får hun ikke lov til på skolekontoret.

Så hun beslutter sig for at gå en tur i kiosken og slå tiden ihjel. En veninde, Brenda, fra skolen lægger mærke til, at en turkis varevogn følger efter Linda Ann. Den stopper flere gange.

Tilbage på skolen får hun nu lov til at ringe til sin mor. Hun har ikke tid til at hente hende – hun syer. Linda Ann må derfor selv gå hjem – og hun er ikke glad for det. Hun sætter sig på kantstenen foran skolen og græder.

Mens hun sidder der bemærker en ung kvinde ved navn Jannine noget. En turkis varevogn, der holder parkeret. Det har hun fortalt politiet.

Bekymring

Det sidste sted, Linda Ann bliver set i live, er ved kantstenen.

De første par timer vækker det ikke bekymring, at hun ikke er vendt hjem fra skole. Men efter et par timer begynder moderen at ringe rundt. Ingen har set hende.

Da faderen kommer hjem fra arbejde bliver bekymring til handling. Han sætter sig i én bil, Linda Anns storesøster i en anden. De kører ud for at lede efter hende.

De finder hende ikke. Da de kommer hjem igen, ringer de til politiet. Da er klokken 18.42.

Faderen, storesøsteren og politiet begynder nu en stor eftersøgning. Samtidig har moderen foretaget omkring 40 telefonopkald for at finde Linda Ann O’Keefe.

Et spinkelt håb opstår og slukkes igen, da en teori om, at Linda Ann kunne være taget med en veninde, Cathy, og hendes forældre ud at sejle afkræftes.

Hører et skrig

Sent om aftenen hører en kvinde et skrig i klitterne ved det sted, der hedder Back Bay. En kvindestemme der skriger “stop, jeg kommer til skade”. Hun hører ikke mere.

Kvinden ved heller ikke, at en 11-årig pige er savnet et andet sted i byen.

Morgenen efter er Linda Ann O’Keefes forsvinden forsidestof. Det får hundreder af frivillige, politibetjente og familien til at lede – til lands, til vands og i luften.

Men det er en anden mand, der gør et fund. En mand, der sammen med sin firårige søn og en gruppe venner var ude for at kigge efter frøer i en grøftekant.

Det første han ser, er en barnehånd. Siden ser han hele liget af Linda Ann O’Keefe, der stadig har sin mors hjemmelavede kjole på. Hun er blevet kvalt.

Nu er det en drabssag.

Avanceret DNA-teknologi

I den kommende tid afhører politiet tonsvis af vidner og mulige mistænkte. Intet held.

Håbet om en opklaring af sagen svinder ind, og den bliver siden henlagt.

Men i sommeren 2018 får man et nyt gennembrud. Takket være ny, avanceret DNA-teknologi.

Ved hjælp af DNA taget fra liget kan man i dag identificere en gerningsmand via hans familiemedlemmer. Det vil sige, at den drabssigtede ikke selv har indleveret sit DNA, men et familiemedlem har.

Ved hjælp af gerningsmandens DNA kunne man ligeledes regne ud, hvilken øjen-, hår- og hudfarve, morderen har. Det fik politiet til at udsende fantomtegninger af, hvordan gerningsmanden har set ud for 46 år siden – og i dag.

Det var efter politiet frigav de billeder, at de afgørende spor kom i hus, fortæller politiet ifølge ABC. De billeder kan også ses i galleriet over artiklen.

Den anholdte boede i det sydlige Californien i 1973, hvor han arbejdede i byggebranchen. Efter drabet på Linda Ann O’Keefe flyttede han til Florida og skiftede navn. Ved sin anholdelse mandag boede han i staten Colorado.

Powered by Labrador CMS