Mange frygter krisetider: Sådan sikrer du dig

En del danskere frygter bølgegang i økonomien.

Udgivet Opdateret

Sygdom, krisetider eller en fyreseddel fra jobbet.

Flere danskere er bekymrede for bølgegang i både samfundets og egen økonomi. Det viser nye tal fra Lowell, der er Europas næststørste kreditorvirksomhed.

Artiklen fortsætter efter videoen

– Derfor er det godt at få kigget på, hvordan du selv er stillet, hvis der opstår udsving, siger Anders Georgsen, der er økonom og senioranalytiker hos Lowell.

Forbrugerrådet Tænk bakker op. For uanset om du er optimist eller bekymret anlagt, vil det uvægerligt gå op og ned i både din og samfundets økonomi.

– Økonomisk smalhals kan både skyldes konjunkturudsving og private forhold som sygdom eller arbejdsløshed. Så det bør man tænke ind på forkant, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.

Årlige tests

Så lav en årlig stresstest af økonomien. Spørg jer selv, hvordan I er stillet, hvis én af jer bliver fyret, hvis renterne på boliglånet stiger, eller hvis én bliver syg.

Kig herefter på, hvor I kan spare, og om pengene stemmer i sidste ende.

– Det kan ligefrem virke stressdæmpende, fordi man på forhånd ved, hvilke håndtag man kan skrue på. Derefter kan man lægge handleplanen i skuffen – med ro i maven, siger han.

Kig også på, hvordan dine forsikringer dækker, hvis du bliver arbejdsløs eller syg.

– Man kan aldrig forsikre sig 100 procent mod nedgang i økonomien. Men man kan sørge for at være bedst muligt stillet, siger Morten Bruun Pedersen.

Overvej også at spørge banken, a-kassen eller forsikringsselskabet til råds. For det kan være svært selv at spå om, hvad tingene koster.

– Nogle overvurderer, hvor meget de kan spare eller modstå økonomisk. Så det er godt at få andres øjne på, hvor robust ens økonomi egentlig er, siger Anders Georgsen.

Økonomisk buffer

Sørg også for at have en økonomisk buffer – gerne svarende til to måneders løn.

– Så man har luft i økonomien, som kan være med til at tage presset af, hvis du bliver arbejdsløs, siger Anders Georgsen.

Hvis du samtidig er indstillet på at skrue ned for dine udgifter, har du altså flere strenge at spille på, hvis jobbet og bilens kobling ryger i samme måned.

– Og det kan godt være, at pengene står på en konto med lav rente. Men det er markant dyrere, hvis du skal ud og tage et forbrugslån. Så det er godt givet ud, siger Morten Bruun Pedersen.

Lønsikring er en anden mulighed, men den er ikke for alle. Hvis du arbejder i et udsat fag, er det overvejelsen værd. Det samme gælder, hvis du er bekymret anlagt.

– Men ofte er det en dårlig forretning med en masse småforsikringer. Så man må gøre op med sin jobsituation, om det er pengene værd, siger Morten Bruun Pedersen.

Powered by Labrador CMS