Mange indlægges på grund af væskemangel

Halvdelen af de akut indlagte patienter på et hospital er på grund af dehydrering.

Udgivet Opdateret

Dehydrering er ikke noget, man skal spøge med.

Og i varme sommermåneder skal man sørge for, at få væske nok. Noget, der kan være et problem for mange.

Hvad – og hvad ikke – du skal drikke for at opretholde den vigtige væskebalance, kan du se i galleriet over artiklen. 

I 2018-sommeren, der har været ekstra varm, har netop dehydrering været årsag til et stort antal indlæggelser. På Odense Universitetshospital (OUH) er helt op til halvdelen af alle de, der kommer til akutmodtagelsen, blevet indlagt netop på grund af dehydrering. Det vil sige mellem 10 og 15 patienter dagligt.

Det skriver Fyens.dk, der også skriver, at tallet normalt er fem procent.

Ældre hårdest ramt af dehydrering

Det er især den ældre del af befolkningen, der ender på hospitalet på grund af væskemangel. Og det kan føre til bland andet lungeinfektioner, urinvejsinfektioner og/eller blodforgiftning, oplyser Michael Hansen-Nord ledende overlæge på OUHs fælles akutmodtagelse til Fyens.dk.

Hvad skal man drikke?

For at undgå dehydrering bør man derfor drikke mellem to og tog og en halv liter væske hver dag. Men specielt hvis man hører til den ældre generation af befolkningen, skal man drikke andet en ren postevand. Der er nemlig ikke salte i vand fra hanen. Får man ikke nok af det, kan man ganske simpelt dø.

Symptomer på dehydrering

  • Tørst
  • Træthed/mathed
  • Hovedpine
  • Koncentrationsbesvær
  • Mørk, koncentreret urin: Hvis kroppen er ved at dehydrere, kan nyrerne til en vis grad kompensere ved at lave en mere koncentreret urin. Derfor kan mørk urin være et tegn på dehydrering.
  • Slap hud/tørre slimhinder: Tjek om du er dehydreret ved at klemme huden på din håndryg sammen. Hvis huden bliver stående, i stedet for at falde ned umiddelbart efter, mangler du væske.

Kilde: Netdoktor.dk.

Se i galleriet, hvad du i stedet kan hælde i halsen.

Powered by Labrador CMS