Med varmen følger et farligt vejrfænomen

Der er en høj- og en lavsæson for den slags, og maj måned er den første "rigtige" af slagsen.

Risikoen for lynnedslag bliver særligt mærkbar fra maj måned, mens juni, juli og august står for næsten 75% af årets lynnedslag, som her under folkemødet i juni 2019, hvor Kristian Jensen (V) måtte holde tale, mens regnen og lyn slog ned. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Maj måned er kendt som forårets sidste af slagsen. Det er her, temperaturerne for alvor begynder at dufte af sommer, før sommerens komme, og ifølge Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, er det også nu, lynsæsonen starter.

DMI skriver, at temperaturerne er begyndt at stige, efter en kold start på måneden, og når temperaturerne stiger, følger lynene med.

Højsæson til sommer

Med nyheden følger en statistik over registrerede lynnedslag i Danmark, fordelt måned for måned, talt op fra 2011 til 2019.

Her kan man se, at der stort set ikke registreres nedslag i starten af året, mens mindre end 5% af antallet af lynnedslag registreres i april måned, og så starter sæsonen så.

I maj kommer mellem 10% og 15% af de registrerede lynnedslag, hvorefter juni, juli og august står for højsæsonen med mere end 70% af de registrerede nedslag fordelt på de tre måneder.

Tallene fortæller, at sommermånederne står for 74% af de registrerede nedslag, maj og september for 20%, mens resten af nedslagene er fordelt over de restrende måneder.

Pas på dig selv og dit hjem

Lynnedslag er i øvrigt noget, man skal tage alvorligt. Det er meget farligt at blive ramt af lyn, og det kraftige vejrfænomen kan også forårsage voldsomt kaos i dit hjem, hvis du er så uheldig, at lynet slår ned her.

– Hvis man er så uheldig, at et lyn slår ned i de elektriske installationer udenfor den bygning, man bor i, så kan man risikere, at det udstyr, man har i ens lejlighed eller hus, bliver brændt af.

– Man kan i værste tilfælde risikere at få et elektrisk stød, hvis man er i berøring med apparaterne. Den risiko kan man eliminere, hvis man trækker stikkene ud, for så er man ikke tilsluttet til elforsyningen på nogen måde, har Steen Søgaard, der er teknisk sagsbehandler i Sikkerhedsstyrelsen, tidligere sagt til Ritzau.

Bliver du selv ramt af et lyn, er det også forbundet med fare.

– Man har meget svært ved at se, hvor store skaderne er, hvis man er blevet ramt direkte af lynet. De ydre skader kan nemlig være minimale, men de indre skader kan være massive, har Rikke Holmgaard, der er brandsårsansvarlig overlæge på Rigshospitalet tidligere fortalt Ritzau.

DMI skriver, at der er en tæt sammenhæng mellem kraftig sommerregn og torden, så hvis der er udsigt til kraftig regn på en sommerdag, er risikoen for tordenvejr tilsvarende stor. Med torden følger ofte lyn, og med det altså en risiko for både dig og dine ejendele.

Powered by Labrador CMS