Mening er vigtigst for danskernes arbejdsglæde

Foto: Kaspars Grinvalds/Scanpix (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Mening med arbejdet er vigtigere end medbestemmelse og kolleger, når det drejer sig om, hvad der giver danskerne glæde ved jobbet, viser undersøgelse.

Det er tilsyneladende meget afgørende for os at finde mening med vores arbejde. I hvert fald rangerer det, at arbejdet giver mening, klart højest, når danskerne bliver spurgt om, hvad der giver dem arbejdslyst. Det fremgår af en undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Krifa blandt 2.569 danskere, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Samtidig viser det, at når det gælder arbejdslyst, ligger mening foran ledelse, balance, medbestemmelse, resultater og kolleger.

– Mening for mig er, når jeg kan mærke, at mit arbejde i sidste ende – direkte eller indirekte – positivt kan ændre noget til det bedre, siger en 51-årig kvinde i undersøgelsen.

Undersøgelsen viser, at hvis en medarbejder oplever, at meningen med vedkommendes arbejde stiger med 1 point på en skala fra 1 til 10, så stiger arbejdsglæden med 0,42 point. Til sammenligning har ledelse, som scorer næsthøjest i undersøgelsen, kun halvt så stor effekt. Og en forbedret relation til kollegerne får arbejdsglæden til at stige med 0,05 point.

Arbejde er lig med identitet

– Det at arbejde for en større sag, et godt formål, at gøre verden en lille smule bedre er det, der har betydning for folk. En side er, at vi får det godt af at gøre noget godt. En anden side kan være, at det bidrager til en positiv fortælling om os selv. Står man i en social sammenhæng og bliver spurgt om, hvad man arbejder med, så vil man gerne have en positiv historie at fortælle, siger Meik Wiking, direktør for Institut for Lykkeforskning, til Magasinet Arbejdsmiljø.

Ifølge undersøgelsen føler mere end hver tredje danske medarbejder da også i meget høj grad, at arbejdet har stor betydning for den personlige identitet.

Meik Wiking vurderer ikke, at det nødvendigvis er en lavthængende frugt, men en stor frugt at ændre på medarbejdernes oplevelse af, hvor meningsfyldt deres arbejde er.

– Det er måske lettere at gøre noget ved ledelsen, men effekten af at få medarbejderne til at føle, at deres arbejde er meningsfyldt, vil være større, siger han og tilføjer:

– Det kan være svært at ændre på mening. Det, man som virksomhed kunne gøre, er at kommunikere de positive effekter af det arbejde, virksomheden gør, til medarbejderen.

3 gode råd til at skabe mening på arbejdet

1.  Overvej at kåre månedens medarbejder: På den måde kan en særlig indsats hos medarbejderne anerkendes og fremhæves.

2.  Afhold en workshop om meningsfuldt arbejde: Med en workshop kan man få indblik i, hvad der skaber mening på jobbet for medarbejderne. De får mulighed for at udtrykke, hvad der er menings- skabende for dem.

3.  Arbejd med velgørenhed: Det kan skabe mening for medarbejdere at bruge deres kompetencer til velgørenhed. Det kan for eksempel bestå af tre dages frivilligt arbejde om året.

Kilde: God arbejdslyst indeks 2015
– En kortlægning af danskernes arbejdslyst.

Powered by Labrador CMS