Merkel og Hollande møder Putin og Porosjenko

Newspaq
Udgivet Opdateret

Møde midt i januar skal bane vej for fredsproces. Lavrov siger, at Ukraine-krise kan løses i 2015.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko siger, at han skal mødes med den franske præsident, François Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel samt Ruslands præsident, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, den 15. januar.

– Mødet vil finde sted i Astana i Kasakhstan, siger den ukrainske præsident, som mandag holdt pressemøde i Kijev.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger samtidig, at han ser en virkelig mulighed for at få løst krisen i Ukraine i 2015.

– Men man må forstå, at krisen i Ukraine vil fortsætte indtil ukrainerne selv når til enighed – uden indblanding fra Bruxelles og Washington.

Forbundskansler Angela Merkel appellerer til den russiske regering om at bruge dens indflydelse på separatisterne i det østlige Ukraine, så de implementerer en våbenhvileaftale, der blev indgået i Minsk i september. Aftalen har til formål at få bragt konflikten til en afslutning.

Planlagte forhandlinger, der omfatter både Ukraine, Rusland og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) er endnu ikke kommet i stand.

– En stabilisering af situationen vil kun ske, hvis de kontakter, som der er indgået aftale om, bliver implementeret, siger en talskvinde for Merkel.

Hun appellerer til Kreml om at bruge dets indflydelse for at få dette i stand.

Den tyske forbundskansler hilser det samtidig velkomment, at der har fundet en fangeudveksling sted i Ukraine.

Ukraines regering og de prorussiske separatister udvekslede fredag 145 ukrainske soldater og 225 prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Porosjenko modtog lørdag de frigivne soldater i militærlufthavnen Vasylkiv syd for Kijev.

Til trods for den succesfulde fangeudveksling har Ukraine og prorussiske separatister haft mere end svært ved at finde fælles fodslag i forhandlinger om en endelig fredsplan i det østlige Ukraine.

Den såkaldte kontaktgruppe mødtes onsdag i den hviderussiske hovedstad Minsk, men de kunne kun blive enige om fangeudvekslingen.

/ritzau/Reuters

Powered by Labrador CMS