Metro-ansatte arbejdede i giftig jord

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Udgivet Opdateret

Mange arbejdere på metrobyggeriet i Københvan har været udsat for kræftfremkaldende stoffer, vurderer professor.

Arbejdet på metrobyggeriet på Enghave Plads sidste år foregik på en forurenet renserigrund. Og det tog for lang tid for de ansvarlige at beskytte de ansatte mod kræftfremkaldende klorstoffer, konstaterer professor emeritus i miljøkemi Finn Bro-Rasmussen.

Han har gennemlæst dokumenter fra Arbejdstilsynet, som Politiken har fået aktindsigt i.

I september konstaterede Arbejdstilsynet for høje niveauer af det kræftfremkaldende stof kloroform i jordprøver fra Enghave Plads og udstedte et såkaldt strakspåbud.

Ifølge Copenhagen Metro Team (CMT) og Metroselskabet viste det sig dog senere, at de jordprøver, som indeholdt kloroform, var blevet forurenet i laboratoriet, men Politiken skriver, at et såkaldt kontrolskema fra Enghave Plads derimod viser, at der ved byggeriet blev målt kloroform over grænseværdien.

CMT og Metroselskabet afviser kritikken. Miljø- og myndighedschef i Metroselskabet Margot Brabrand siger, at forureningen i jorden på byggepladsen ved Enghave Plads blev håndteret i samarbejde med entreprenører og miljømyndigheder helt fra begyndelsen.

»Der har været en forurening i jorden på byggepladsen ved Enghave Plads, som vi hele tiden har kendt til, og som vi har håndteret i samarbejde med vores entreprenør og miljømyndighederne. Forureningen har ikke udgjort nogen fare for naboerne – men vi har naturligvis løbende sørget for at sikre arbejdsmiljøet for de medarbejdere, der går dybt nede under jorden og har stået for selve udgravningen,« siger Margot Brabrand i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

»Sammen med entreprenøren har vi taget alle de forholdsregler, der bør tages i sådan en situation,« konstaterer miljø- og myndighedschefen.

Powered by Labrador CMS