Mie Ø. Nielsen: Fra medaljer til medicin

Mie Ø. Nielsen. Foto: ALEXANDER NEMENOV/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Blot 18 år, VM-medaljevinder og godt i gang med en kanonkarriere. Snart kan det være slut for Mie Ø. Nielsen.

Rygsvømningsspecialisten, der har hentet dansk VM-bronze til Danmark i Kazan, sår tvivl om, hvorvidt hun vil fortsætte på fuld svømmeblus efter OL i Rio næste sommer.

I en tid, hvor 27-årige Jeanette Ottesen og Lotte Friis nærmer sig karrierens afslutning, og 26-årige Rikke Møller Pedersen har ytret tanker om livet efter svømmesporten, har Mie Ø. Nielsen sammen med herrekometen Viktor Bromer været personificeringen af et kommende generationsskifte. Selv er hun usikker på, om hun bliver en del af fremtidens kuld trods sin unge alder.

»Det er stadigvæk fire år, jeg har været med. Jeg har været med i lang tid faktisk, synes jeg. Jo, man kan selvfølgelig sige, jeg er del af det nye generationsskifte, jeg er otte år yngre end den næste, der er på holdet, men hvad det bliver til og hvad mine planer er efter OL, det har jeg egentlig ikke helt styr på endnu,« fortæller Mie Ø. Nielsen i russiske Kazan. I går blev hun nummer fem i VM-finalen i 50 meter ryg.

Som datter af den tidligere olympiske topsvømmer Benny Nielsen og elitesvømmeren Lone Jensen har teenageren tilbragt en stor del af sit liv i en svømmehal og konkurreret på højeste seniorniveau, siden hun som blot 14-årig deltog i VM i Shanghai. Men ligesom hendes far Benny Nielsen tidligt takkede af som elitesvømmer for at uddanne sig, kan Mie Ø. Nielsen gøre det samme.

Uddannelse

Efter sommerferien skal hun i gang med sit sidste år på Aalborghus Gymnasium og herefter drømmer hun om at uddanne sig til et job i medicinalbranchen. Det kan komme i clinch med livet som elitesvømmer, der kræver træning to gange om dagen, rejser til hele verden og restitution.

»Jeg vil helt klart have min uddannelse også. Jeg vil gerne være forsker inden for medicinverdenen. Jeg vil ikke være læge, men jeg vil gerne forske i medicin. Det er et lidt hårdt fag, men jeg håber, det kan lade sig gøre,« fortæller Mie Ø. Nielsen og svarer tvivlende på spørgsmålet, hvorvidt det kan betyde en kort svømmekarriere.

»Det håber jeg ikke, det kommer lidt an på det hele, tror jeg. Jeg håber selvfølgelig, jeg har lyst til at blive ved, men vi må se, hvad der sker.«

Mie Ø. Nielsens tanker kommer efter et år, som med svømmerens egne ord har været et af de hårdeste i karrieren. En masse eksamener i 3.G har tæret på svømmeren, der samtidig har forberedt sig til VM i Kazan. Uddannelsen mod at blive forsker i medicinverdenen vil næppe gøre det lettere at være topsvømmer.

Stort tab

Ender det med et tidligt karrierestop, vil det være et stort tab for dansk svømning. Særligt fordi det kan læne sig op ad Lotte Friis’, Jeanette Ottesens og måske Rikke Møller Pedersens tilbagetrækken.

»Det vil da være tungt med alle fire på én gang. Det vil da være barskt,« vurderer tidligere olympisk svømmer og mangedobbelt medaljetager til store internationale stævner, Mette Jacobsen.

»Det er jo rigtig godt at have nogle at trække efter. Nogle der viser vejen,« fortsætter hun, men siger dog:

»Der er blevet vist så meget vej gennem de sidste mange år, så uanset om der kommer til at gå en kort periode, hvor der ikke er en der topper, vil der stadig været sket så meget, der viser, hvad der kan lade sig gøre, lyder det fra Mette Jacobsen.

»Og så er der jo Viktor Ham tror jeg, der er meget lange perspektiver i. Hvis han ligger og vinder medaljer, så skal der også nok komme flere piger igen på et eller andet tidspunkt.«

Ny generation

Sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Green Bach, påpeger, at der i tilfælde af danske karrierestop vil være nye piger klar til at tage over og blomstre op. Han forholder sig dog til, at intet er afklaret.

»Der er lang tid til næste år, og det er heller ikke nu, den beslutning skal træffes for nogen af dem. Det har de mig bekendt heller ikke gjort. Hvis de stadig synes, det er sjovt at svømme, håber vi, de vil være med. Det kan være, de fortsætter et år, to år eller til efter OL,« siger sportschefen, der dog godt kan forstå sine svømmepigers tanker om livet uden for svømmeeliten.

»Der skal lægges utrolig mange timer i at løfte sig til og fastholde sig på et internationalt niveau, så man kan da godt forstå, der kan være overvejelser, om det er det hele værd. De bliver ikke rige af at svømme.«

Heldigvis er der minimum et år som topsvømmer tilbage i Mie Ø. Nielsen. Og forudsætningerne for netop det år, der kulminerer til OL i Rio næste sommer, er maksimale.

»Jeg har ikke så meget skole næste år i forhold til i år, hvor jeg har fokuseret meget på skolen. Det med bare at kunne fokusere lidt mere på svømning, det glæder jeg mig rigtig meget til. At træne endnu hårdere nu, hvor der kun er et år tilbage og få de sidste ting helt på plads. Det er egentlig bare det, jeg glæder mig mest til,« siger Mie Ø. Nielsen.

Og så har vi jo lov at håbe, at Mie Ø. Nielsen efter Rio beslutter sig for fire år mere.

Powered by Labrador CMS