Minister efter sats-aftale: Forebyggelse i centrum

Lisbeth Høstgaard fra projektet Kvisten i Viborg, modtager Tine Bryld prisen onsdag d. 21. oktober 2015 i DR’s koncerthus. Det er tredje gang at prisen, der på 50.000 kr samt 500.000 til videreførelse af projektet, uddeles. Kvisten modtager den prestigefyldte pris for deres dedikation til at hjælpe personer, som har været udsat for seksuelle overgreb.De tilbyder terapi, samtaler og rådgivning – både individuelt og i grupper, og til både ofre og deres pårørende. Her deltog blandt andre social- og indenrigsminister Karen Ellemann. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2015)
Udgivet Opdateret

Det var en tilfreds social- og indenrigsminister, der sent tirsdag aften kunne offentliggøre en aftale om fordelingen af satspuljemidler på socialområdet.

»Jeg er umådeligt glad for, at det er lykkes at blive enig med partierne om, hvordan vi skal fordele satspuljemidlerne,« sagde Karen Ellemann (V) efter de 10 timers lange forhandlinger.

Aftalen er indgået mellem regeringen og samtlige partier i Folketinget undtagen Enhedslisten, og partierne er blevet enige om at afsætte 607 millioner kroner til en række forskellige initiativer.

Ministeren er særligt tilfreds med to områder, der kan se frem til en økonomisk indsprøjtning efter aftalen.

»Det er vigtigt at få fremhævet det, som vi kalder Herningmodellen eller Sverigemodellen, som er det her med den tidligt forebyggende indsats overfor udsatte børn. Ude i kommunerne skal man i langt højere grad lykkes med den tidlige og forebyggende indsats, så børn ikke på sigt risikerer at skulle anbringes uden for familien eller i det hele taget opleve en opvækst i utrygge rammer,« siger Karen Ellemann til Berlingske Nyhedsbureau.

Området får tildelt knap 100 millioner kroner over en fireårig periode fra 2016-19.

Flere penge til færre projekter

Et andet centralt felt for ministeren har været misbrugsområdet, særligt når det gælder gravide alkohol- og stofmisbrugere.

»Vi er blevet enige om, at der skal et lovgivningsinitiativ til for at få lavet en langt bedre indsats, der kan hjælpe de her kvinder, så deres børn ikke bliver født med skader, og så de selvfølgelig kommer ud af deres misbrug og kan magte forældrerollen,« siger hun.

Tirsdagens aftale adskiller sig fra tidligere satspuljeaftaler på området, fordi parterne i år er blevet enige om at øremærke midlerne til færre projekter, som så har udsigt til flere penge, i stedet for at »hoppe fra tue til tue med små initiativer«.

»Det, der er den røde tråd i hele satspuljeaftalen, er, at vi nu går i retning af, at det er større og mere strategisk fornuftige initiativer,« siger socialministeren.

Aftalen er først endelig, når der er bekræftet en samlet satspuljeaftale som led i de centrale finanslovsforhandlinger.

Powered by Labrador CMS