Minister vil forbyde disse æg

Fra 2023 skal det være helt slut

Udgivet Opdateret

Fødevareminister Rasmus Prehn har besluttet at forbyde produktion af buræg i Danmark fra 2023.

For at sikre en ordentlig omstilling af produktionen vil forbuddet dog blive indført med en overgangsperiode på 12 år for eksisterende producenter.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Ministerens beslutning kommer oven på en regeringsbeslutning fra 2020, hvor det blev besluttet at produktion af buræg skulle udfases, hvilket kort efter blev bekræftet af et enigt Folketing.

De fleste har stoppet salget

Der er i dag syv producenter inden for burægproduktion i Danmark, og disse står for næsten hver femte æg, der produceres i Danmark.

Langt de fleste supermarkeder har stoppet salget af buræg, men de er fortsat brugt blandt restaurationer, kantiner, fødevareproducenter og medicinalvirksomheder.

Fra starten af 2013 bliver det ulovligt at starte som ny producent af buræg i Danmark.
Fra starten af 2013 bliver det ulovligt at starte som ny producent af buræg i Danmark.

Benytte andre æg

Det er Fødevareministeriets vurdering, at mange af dem, der i dag benytter buræg, sandsynligvis fremover vil benytte andre typer af danske æg, når buræg forbydes.

-Burhøns lever - som navnet antyder - hele livet spærret inde i små bure med begrænset plads til at baske med vingerne. Danmark er på mange måder et foregangsland inden for landbruget, og det skal vi også være, når det kommer til dyrevelfærd. Derfor har vi besluttet at forbyde produktion af buræg fra 2023, siger Rasmus Prehn.

BUR-ÆG

* Der er syv producenter inden for burægsproduktion i Danmark.

* Ca. 17 pct. af de æg, der blev produceret i Danmark i 2021, var buræg. Til sammenligning udgjorde buræg 61 pct. af produktionen af æg i 2010. Faldet skyldes især de store detailhandelskæders beslutning om ikke at sælge buræg.

* Burhøns kan bo op til ti høns i et bur, der er mindre end en kvadratmeter. Det svarer til, at hver høne har lidt over størrelsen på et A4-papir til rådighed.

* Burhøns kommer ikke udendørs. Og der er ikke krav om vinduer i de haller, burene står i.

* Buræg leveres især til kantiner, restauranter, cateringbranchen, fødevareindustrien og medicinalindustrien. Der er stort set ingen supermarkeder, der sælger buræg.

* Regeringen vil nu sikre et forbud mod produktion af buræg, som vil træde i kraft i 2023 med en overgangsperiode på 12 år for eksisterende anlæg. Det sker ved en ændring af bekendtgørelse om beskyttelse af æglæggende høner, der har hjemmel i dyrevelfærdsloven.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Powered by Labrador CMS