Minister vil rejse dansk stemme i Menneskerettighedsråd

Kristian Jensen vil sikre en dansk stemme i FNs Mennerettighedsråd. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Danmark skal kæmpe for menneskerettigheder for borgere i hele verden. Derfor vil regeringen nu søge om at blive medlem af FNs Menneskerettighedsråd fra 2019, fortæller udenrigsminister Kristian Jensen (V).

»Det er dér, vi kan rejse vores stemme i den internationale værdidebat om at fremme menneskerettigheder og sikre ligestilling for kvinder og mænd og sikre, at vi beskytter borgere, hvor end de bor, mod undertrykkelse,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Danmark har flere gange tidligere været lodret uenig med flertallet i rådet, hvor blandt andet Rusland, Kina og Saudi-Arabien sidder, skriver Jyllands-Posten. Rådet tæller desuden flere lande, der langt fra lever op til menneskerettighederne i vestlig forstand.

Den danske udenrigsminister erkender da også, at det bliver et svært samarbejde, hvis det skulle lykkes Danmark at få en af de tre ledige pladser for perioden 2019-2021.

»Der sidder også lande, som ikke selv repræsenterer menneskerettighederne. Men hvis vi kun overlader pladser i rådet til folk, som har et tvivlsomt syn på menneskerettigheder, så får vi ikke flyttet noget. Vi skal ind i rådet for at tage kampene og være med til at gøre verden bedre,« siger Kristian Jensen.

Samtidig giver han kritikere ret i, at rådet er »et uperfekt organ«:

»Men det skyldes jo, at vi har en uperfekt verden. Netop derfor er vi nødt til at være med og forsøge at gøre en forskel. Det betyder ikke, at vi vinder hver gang. Nogle gange vil vi helt sikkert tabe. Men i det mindste vil vi få chancen for at forsøge at gøre en forskel,« siger han.

Får vi en plads i rådet, vil Danmark ifølge udenrigsministeren kæmpe for blandt andet ytringsfrihed, trosfrihed, ligestilling mellem mænd og kvinder og beskyttelse af minoriteter.

Der er 47 medlemmer af FNs Menneskerettighedsråd, og de vælges for en treårig periode af FNs Generalforsamling.

Powered by Labrador CMS