Morten Østergaard slår fast: Syrere bliver i Danmark i årevis

Leder af Det Radikale Venstre, Morten Østergaard. Foto: Kim Vadskær.
Udgivet Opdateret

Kommunerne kan lige så godt sætte fuld skrue på integrationen af de syriske borgerkrigsflygtninge, for de kommer sandsynligvis til at være i Danmark i mange år endnu.

Det mener vicestatsminister og radikal leder Morten Østergaard (R), efter at han i et par døgn har været på rundtur til flygtningelejren Záatari i Jordan og andre flygtningeindkvarteringer i nabolandet Libanon. Alene i Záatari sidder 83.000 fordrevne syriske flygtninge, der ikke har udsigt til at vende hjem foreløbig.

»Vi er nødt til at planlægge efter, at de kan være her i årevis,« siger Morten Østergaard til Radio24syv.

Han peger på, at man i flygtningelejrene indretter sig på den tilstand ved at planlægge kloakering og lignende foranstaltninger.

»Der er ikke udsigt til, at de mennesker kan vende hjem til Syrien om en kort periode. Den situation er vi nødt til at tage bestik af. Vi kan ikke tillade os at planlægge, at syrerne meget hurtigt vender hjem,« siger han.

»Det kan ikke nytte noget, når vi går i gang med integrationsprocessen, at vi tager det udgangspunkt, at de er midlertidige krigsflygtninge og at der derfor ikke er brug for et fuldt integrationsprogram. Der er bare ikke udsigt til, at de vender hjem inden for en kort tidshorisont. Vi kan håbe, at det sker, men der er ingen garanti,« siger Morten Østergaard til Radio24syv.

Ordene falder forud for afstemningen i Folketinget torsdag, hvor et flertal ventes at vedtage lovstramningen, som giver de syriske asylansøgere, der ikke er individuelt forfulgt, en særlig form for midlertidigt ophold, hvor de ikke har samme rettigheder som andre asylansøgere.

Især Socialdemokraterne har været optaget af at understrege, at der er tale om en stramning, der virker, men den radikale leders udtalelser svækker det synspunkt.

»Alt det med, at vi ikke behøver at lære dem dansk og integrere dem, må vi lægge på hylden. Det er en integrationsproces, der starter, og hvornår den slutter, ved vi ikke. Derfor kan vi lige så godt give den fuld program fra starten fra dag ét, hvor de får deres asyl i Danmark,« siger Morten Østergaard fra Libanon.

Powered by Labrador CMS