Museum har brug for hjælp – måske fra dig

Ting og sager fra danskernes gemmer kan være med i ny udstilling. Nationalmuseet leder netop nu efter ting.

Udgivet Opdateret

Den gamle kaffekande, lænestolen fra barndomshjemmet eller en af oldemors aflagte kjoler. Det kan lyde som ting, der ender på et loppemarked, men nu kan de faktisk blive en del af en ny udstilling på Nationalmuseet.

(Artiklen fortsætter under videoen)

I hvert fald hvis tingene har en særlig historie. Det fortæller museumschef for Nationalmuseet Anni Mogensen til Ritzau.

– Vi vil gerne fortælle de sidste 100 års danmarkshistorie, og til det har vi brug for danskernes personlige ting. Danskerne skal endelig melde sig på banen med deres ting – også helt almindelige ting. Hvis bare tingene har en særlig, unik eller sjov historie, kan det også være interessant i fortællingen, siger hun.

Genstande fra danske hjem

Til en stor udstilling jagter Nationalmuseet genstande fra de danske hjem. Det er hverdagsting fra de seneste 100 år, der bliver søgt til udstillingen, og det kan være mange forskellige ting. Se galleriet og se, hvad museet selv foreslår.

Vigtigst af alt er, at danskerne kommer med ting, de har et særligt forhold til. De store historier kan også findes i de mindste ting, påpeger hun.

– Når man tænker på Nationalmuseet, så tænker man tit på historierne om dem, der havde magten, konger og dronninger. Men vi fortæller også de nære historier om mennesker, og vi er sikre på, at der ligger en masse viden og erfaring i de danske hjem, som vi har brug for, når vi vil fortælle de sidste 100 års danmarkshistorie.

De genstande, der skal indgå i udstillingen, vælges gennem en række tv-programmer på TV2, der sendes i februar 2020. Du kan melde dig til her.

Anni Mogensen anslår, at der vil blive udvalgt 30 til 60 genstande til udstillingen.

Den nye udstilling "En skat til Danmark"

Nationalmuseet er gået sammen med TV2 om at skabe en stor udstilling om danmarkshistorien.

Udstillingen skal fortælle danmarkshistorien gennem danskernes egne “skatte”, der er fundet frem fra gemmerne.

Det kan være mange forskellige ting, så længe de fortæller en særlig, unik eller sjov historie.

Udstillingens formål er at inddrage danskerne i at fortælle den fælles historie.

I 1992 og 2017 indsamlede Nationalmuseet dagbøger fra danskerne for at indkapsle et lille glimt af hverdagen. Med denne udstilling ønsker Nationalmuseet at gøre noget af det samme.

Denne gang er det bare glimt fra danmarkshistorien de seneste 100 år.

* Projektet kaldes “En skat til Danmark”.

* Et panel af eksperter udvælger i programmerne, hvilke genstande der kommer med i Nationalmuseets udstilling. Det er endnu ikke fastlagt, hvem eksperterne bliver.

* Over seks programmer bliver forskellige genstande præsenteret, og mellem 30 og 60 genstande udvælges til den endelige udstilling.

* Vært på TV2-programmerne bliver Lene Beier, der ellers er kendt som vært fra programmet “Landmand søger kærlighed”.

* Det er stadig muligt at melde sig til, hvis man har en genstand, man gerne vil have med i samlingen. Sidste frist er den 1. november 2019.

Kilder: Nationalmuseet

Powered by Labrador CMS