Næsten hver fjerde kvindelige byrådsmedlem har oplevet sexchikane

75 ud af 312 kvindelige byrådsmedlemmer har oplevet sexistiske kommentarer og krænkelser fra kolleger.

Næsten hver fjerde kvindelige byrådsmedlem har oplevet sexisme og krænkelser fra deres politiske kolleger. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Udgivet Opdateret

Næsten hver fjerde kvindelige byrådsmedlem har oplevet sexisme og krænkelser fra deres politiske kolleger.

Det skriver Berlingske onsdag på baggrund af en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget blandt alle landets byrådsmedlemmer.

Helt konkret har 75 af 312 kvindelige respondenter svarer ja til, at de har oplevet “verbale krænkelser eller kommentarer, de opfatter som sexistiske”.

39 kvinder af de 312 respondenter har oplevet sexistiske kommentarer det seneste halvandet år. Det svarer til lidt over 12 procent.

Klask i røven

Undersøgelsen kommer i kølvandet på, at flere kvindelige politikere nylig stod frem og fortalte, at de er blevet udsat for sexisme.

Debatten tog fart, da byrådsmedlem Sonja Marie Jensen tog bladet fra munden og åbent fortalte om, hvordan det kan føles at være ung kvinde i et byråd i Danmark.

– Jeg skal stå model til et klask i røven og til at få at vide, at jeg knalder mig til tops. Jeg skal stå model til, at folk skal diktere, at jeg skal have mig en uddannelse eller nogle børn, før jeg har en berettigelse til at udtale mig politisk, hvilket jeg synes er dybt godnat, har Sonja Marie Jensen fortalt om sine oplevelser til TV2 Fyn. 

Resultaterne fra undersøgelsen er ifølge Karen Sjørup, kønsforsker ved Roskilde Universitet, uhyggelige.

– Det er rigtig mange. Det er uhyggeligt, at det sker så meget i kommunerne.

– Men kommunalbestyrelserne er meget mandsdominerede, og kulturen har fået lov at overleve fra tidligere tider, siger Karen Sjørup til Berlingske.

Overrasket ligestillingsminister

Minister for ligestilling, Karen Ellemann (V) er meget overrasket over sexismens udbredelse og mener, at den kan udgøre et problem for demokratiet.

– Som ligestillingsminister er jeg enormt vred over, at tallene er så høje.

– Dels fordi det grundlæggende er uacceptabelt, men jeg er også bekymret for, at det måske afholder nogen fra at melde sig under de politiske faner, siger hun til Berlingske.

Karen Ellemann vil nu have sat disse problemer højt på dagsordenen.

– Vi er nødt til at tage de her diskussioner. Der er kommunalvalg i efteråret, og så bliver der sammensat nye byråd. Der skal det politiske miljø være mere trygt, siger hun til Berlingske.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS