‘Naturens stille dræber’ trives i Danmark – og kan koste millioner

Invasiv art har så godt tag i Helsingør, at en borger råber vagt i gevær

Udgivet Opdateret

Japansk pileurt er måske ikke noget, der får de fleste til at rynke på næsen – men en borger i Helsingør er så træt af den invasive plante, at han nu råber vagt i gevær.

Det gør han i Frederiksborg Amts Avis, hvor han advarer mod planten, der kan ødelægge for millioner af kroner.

Japansk pileurt var en af de 14 nye invasive arter, der i 2017 blev indledt jagt på i Danmark.

Og det er den fordi den med sin højde på op til tre meter skygger omkringstående planter ihjel – samtidig med at den er ekstremt svær at komme af med, fordi den vokser hurtigt og har et omfattende rodnet.

– Den risikerer at ødelægge asfalt, beton og husfundamenter, fordi dens rødder er så eminent stærke. På sin vej kvæler den andre planter med sin skygge eller ødelægger andre planters rødder med pileurtens egen giftkemi, advarer Allan Høxbroe i Frederiksborg Amts Avis.

Det er det, der har fået Allan Høxbroe fra Helsingør til at advare mod den invasive plante:

Japansk pileurt skal bekæmpes med alle midler

Den daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sagde således, da japansk pileurt kom på listen over invasive arter:

Sådan bekæmper du japansk pileurt

null

– Der er peget på 14 arter, som er problematiske i Danmark, som jeg ønsker et handelsforbud imod for at sikre, at den store indsats, vi lægger i at bekæmpe eksempelvis rynket rose i naturen, ikke undermineres af, at man samtidig kan købe dem i planteskoler. Det er sund fornuft, siger ministeren om listen over de nye invasive arter.

Powered by Labrador CMS