Nu bliver du rød, gul eller grøn hos tandlægen

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Fremover skal du have farven rød, grøn eller gul i din journal hos tandlægen.

Farven indikerer, hvor sunde dine tænder er, og dermed hvor meget tilskud du kan få til din tandrensning, og hvor ofte du skal en tur forbi tandlægestolen.

Farvekodesystemet er en del af et sæt nationale kliniske retningslinjer udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, og 1. april bliver det en realitet rundt omkring på landets tandlægeklinikker.

Grøn

Får du farven grøn, er dine tænder sunde og raske, og du vil blive kaldt til tandlægen med et-to års mellemrum. Du vil samtidig kun få tilskud til én årlig tandrensning.

Gul

Du havner i den gule kategori, hvis du har en aktiv sygdom i din mund eller dine tænder, og din tandlæge vurderer, at du selv sammen med tandlægen kan forbedre mundhygiejnen ved for eksempel at holde igen med colaen, droppe rygningen eller være endnu grundigere med tandbørsten. En gul patient vil blive indkaldt til flere kontrolbesøg i løbet af året og vil kunne få tilskud til mere end én årlig tandrensning – afhængig af hvor skidt det står til med bisserne.

Rød

Den røde kategori er for de patienter, der ligesom de gule patienter har aktiv sygdom i munden eller tænderne, men som vil have svært ved selv at gøre noget for at forbedre situationen i munden. Tandlægen kan give dig den røde farve i journalen, hvis du har behov for hyppigere tandlægebesøg, og det er op til tandlægen selv at vurdere, hvor ofte du skal en tur i stolen.

Den røde gruppe kan også omfatte socialt udsatte patienter, der har svært ved at klare mundhygiejnen selv. Der vil blive givet tilskud til alle de nødvendige forebyggende og kontrollerende behandlinger – også tandrensninger.

Ikke for ofte

Sigtet med det nye system er, at patienter ikke skal betale for at gå til tandlægen mere end højst nødvendigt, og at tilskuddet målrettes de patienter, der virkelig har brug for at få tjekket tænderne.

Tidligere har man nemlig indkaldt alle patienter – uanset hvordan det står til med bisserne – til kontrol og rensning hvert halve år. Men nu kan man altså nøjes med at modtage indkaldelsen fra tandlægen én gang hvert eller hvert andet år, hvis man ikke har problemer til daglig.

Glæde over farverne

Tandlægeforeningen glæder sig over farvekodesystemet, der blandt andet skal motivere patienterne til selv at passe bedre på deres tænder, så de kan rykke op i en bedre kategori.

»Det er ikke noget nyt, at vi som tandlæger skal indkalde patienter ud fra en individuel faglig vurdering. Men det er nyt, at det kommer til at foregå ud fra retningslinjer, der gælder for alle. Et af formålene med retningslinjerne er at motivere folk til at blive endnu grundigere med tandbørsten og tandtråden. Patienterne får i endnu højere grad et medansvar for at holde tænderne sunde og raske,« siger Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningens Klinikejerudvalg, i en pressemeddelelse.

Powered by Labrador CMS