Nu skal han forklare sig

Venstre vil spørge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til centralt notat om lovgrundlag i minksagen

Både Venstre og Konservative har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd. (Arkivfoto)
Både Venstre og Konservative har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Venstre kalder nu sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd i Folketingets Retsudvalg i sagen om aflivning af mink.

Ifølge et notat, som torsdag blev fremvist i Minkkommissionen, og Berlingske er kommet i besiddelse af, godkendte Heunicke i efteråret et dokument, hvori det stod direkte, at der manglede lovgrundlag til at aflive alle mink i Danmark, som regeringen besluttede i november sidste år.

Heunicke har hidtil hævdet, at han ikke vidste, at det var i strid med loven at kræve alle mink aflivet.

Nu ønsker Venstre en forklaring fra sundhedsministeren, og derfor ønsker man at se ham i et samråd, hvor det er muligt at stille spørgsmål.

- Tidligere har regeringstoppen sagt, at den ikke vidste, at ordren var ulovlig, da de gav ordren om at udslette alle mink i Danmark, siger Morten Dahlin (V), der er formand for Folketingets Retsudvalg.

- Nu har vi et dokument, der sort på hvidt viser, at regeringstoppen godt vidste, at ordren var ulovlig.

- Det er dybt problematisk. Det giver regeringen et forklaringsproblem, og derfor indkalder vi nu Magnus Heunicke til at stå skoleret for Retsudvalget, så vi kan stille spørgsmål og få svar på, hvad der er op og ned i den her sag, siger han.

Spørgsmål: Hvad ønsker du mere konkret at få svar på?

- Vi ønsker at få svar på, hvorfor Magnus Heunicke har sagt et til offentligheden, mens han har gjort noget andet, som nu kan bevises via det her dokument.

- Heunicke har påstået, at han ikke vidste, at der manglede lovhjemmel. Det her dokument viser noget andet. Det skal vi have svar på, siger Morten Dahlin.

Det er forrykt

Også De Konservatives sundheds- og landbrugsordfører, Per Larsen, har kaldt Heunicke i samråd som følge af den nye oplysning.

- Det her er forrykt.

- Heunicke skal forklare, om han var skriftligt orienteret om den manglende lovhjemmel, inden beslutningen, om at alle mink skulle slås ned, blev taget.

- Derfor har jeg kaldt ministeren i samråd, skriver Per Larsen på Twitter.

Berlingske har forsøgt at få et interview med sundhedsministeren. Men det har ikke været muligt "af respekt for granskningskommissionens (Minkkommissionen, red.) arbejde", oplyser Sundheds- og Ældreministeriet til avisen.

Magnus Heunicke skal afhøres i Minkkommissionen 26. november.

Sådan blev minkerhvervet i Danmark lukket

Få overblik over forløbet her:

26. april 2020:

Det hollandske landbrugsministerium oplyser, at der er fundet smitte med coronavirus på to minkfarme. En måned senere står det klart, at en person er blevet smittet af en mink i Holland.

17. juni:

Fødevarestyrelsen oplyser, at der er blevet konstateret coronavirus blandt dyrene i en nordjysk minkbesætning. To andre besætninger bliver også inficeret kort tid efter, og alle mink i de berørte besætninger bliver aflivet.

1. oktober:

En million mink fra op mod 100 besætninger skal aflives i Nordjylland. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde.

I alt 41 minkbesætninger er inficeret, mens 20 er under mistanke. Yderligere en række farme ligger så tæt på de smittede mink, at også besætningerne her skal aflives.

8. oktober:

Arbejdet med at aflive en million mink i Nordjylland bliver sat i gang af Fødevarestyrelsen.

4. november:

Statsminister Mette Frederiksen siger, at alle Danmarks mink – 15-17 millioner – skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker. Det frygtes, at mutationen kan gå ud over effekten af en coronavaccine.

15. januar 2021:

Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Fødevarestyrelsen oplyser, at tre minkavlere muligvis stadig holder mink. De holder mink i live i håb om, at de kan indgå i et forskningsprojekt. Fristen bliver senere forlænget til tirsdag 2. februar.

17. januar:

Fødevarestyrelsen afviser at give støtte til forskningsprojekt, hvor forskere fra universiteterne i København og Aarhus blandt andet ville undersøge coronavirus i mink.

5. februar:

Fødevarestyrelsen oplyser, at de sidste mink på minkfarme i Danmark er blevet aflivet.

20. februar:

Kopenhagen Fur holder den første af i alt fire auktioner i 2021. Der er også planlagt flere i 2022.

Kilde: Ritzau.

Powered by Labrador CMS