Nulrente i banken? Sådan placerer du pengene

Newspaq
Udgivet Opdateret

Banker overvejer at droppe rentegevinster på indlån. Dermed kan det blive attraktivt for småsparere at finde nye ynglesteder for pengene.

Snart kan det være slut med at sætte spareskillingerne ind på bankbogen og blive rigere uden at løfte en finger.

Flere banker er nemlig så pressede, at de overvejer en rente på et rundt nul på kundernes indlånskonti.

Over for Jyllands-Posten bedyrer Jyske Bank og Sydbank, at det lave renteniveau kan udløse en nulrente, mens Danske Bank vurderer, det kan blive normen i bankbranchen generelt.

Det kan kaste flere småsparere ud på aktiemarkedet i jagten på at få mere ud af spareskillingerne.

Men først bør man som almindelig opsparer kigge efter de banker, der stadig tilbyder en attraktiv rente på indlån, lyder det fra direktør og medejer af rådgivningsfirmaet Uvildige.dk, Hans Peter Christensen.

– Man skal regne med en tidshorisont på tre til fem år, før det overhovedet er attraktivt at investere i aktier. Men der er også alternativer til de primære danske banker, som kan give en indlånsrente på en eller halvanden procent uden gebyrer og binding, siger han til Newspaq.

En søgning på opsparingskonti uden gebyrer eller bindingsperiode på finanshjemmesiden Mybanker.dk viser, at spanske Santander Consumer Bank, som opererer på det danske bankmarked, tilbyder en rentesats på halvanden procent.

Vestjysk Bank følger efter med en indlånsrente på 1,35 procent, mens Basisbank tilbyder 1,25 procent og Ikano Bank 0,80.

Hos Dansk Aktionærforening råder direktør Jens Møller Nielsen også småsparere til i første omgang at finde en højrentekonto i en anden bank, hvis man ikke er klar til langsigtede investeringer med risiko for tab undervejs.

Men er der tale om et supplement til pensionsopsparingen, er et afkast i omegnen af otte procent over 30 år realistisk ved fornuftige investeringer, selvom der skulle opstå flere økonomiske kriser undervejs.

– Hvis man har penge, som man først skal bruge om fem til ti år eller længere tid, kan det være fornuftigt at investere dem i aktier. Det er ikke så svært, hvis man sætter sig ind i en række grundtrin. Men omvendt kan der også være faldgruber, hvor man virkelig kan dumme sig, siger han til Newspaq.

Det drejer sig først og fremmest om aldrig at investere for lånte penge, siger han. Og dernæst bør man sprede sine investeringer ud for at gardere for tab.

– Hvis man har fordelt sine penge på 20 forskellige aktier, så er det højest fem procent, man taber på en konkurs, som den vi så i OW Bunker. Og det kan man sagtens hente ind. Så man skal aldrig sætte alle sine penge i et enkelt selskab alene, selvom det selskab er Novo Nordisk, der bliver fremhævet som det store fyrtårn på det danske aktiemarked, siger han.

Både Dansk Aktionærforening og Uvildige.dk råder investorer til at søge rådgivning eller litteratur om private investeringer, hvis man er nybegynder på aktiemarkedet.

Newspaq

Powered by Labrador CMS