Ny forskning: Plastiklegetøj kan gøre børn syge

Man kan ikke skære al legetøj over én kam. Men noget legetøj bør måske ikke komme med i bad.

Der er noget, der tyder på, at badeænder ikke nødvendigvis er gode at have med i bad. Foto: Scanpix. (Det er uvist, om badeænderne på billedet kan holde til det).
Udgivet Opdateret

Hvis dine børn elsker at have plastiklegetøj med, når de kommer i bad, er det værd at overveje, om det snart skal være fortid. DR skriver således om resultatet af et forskningsprojekt med plastiklegetøj som fokus, og resultaterne er ikke positive for dem, der ikke kan bade uden end gummiand.

Studiet er, ifølge DR udført af forskere fra University of Illinois i USA og Eawag, det schweiziske institut for vandforskning- og teknologi, og resultatet blev offentliggjort 27. marts 2018.

Studiet har fået navnet “Grimme ællinger – den mørke side af plastikmateriale der kommer i kontakt med drikkevand.” DR skriver, at forskerne undersøgte 19 plastikbadedyr, nogle fra familier i Schweiz og andre købt til forskningsformålet, og at fire ud af fem undersøgte ænder indeholdt potentielt sygdomsfremkaldende bakterier.

Kvalitetsplastik

Man kan selv dykke ned i studiet hvis man ønsker det, men den korte version er, ifølge DR og The Guardian, at der blandt andet blev fundet legionella-bakterier samt andre sygdomsfremkaldende bakterier.

Ikke alle badeænder er skabt ens, og ifølge The Guardian, der har talt med Lisa Neu, studiets hovedforfatter, var der forskel på, hvor mange bakterier man fandt i de forskellige undersøgte ænder.

Der er i den forbindelse noget, der tyder på, at legetøj produceret af højere kvalitetsprodukter afgiver færre sygdomsfremkaldende stoffer end legetøj produceret af dårlige kvalitetsprodukter.

Hvis du har et barn, der nægter at bade uden plastiklegetøj, kan du, ifølge Lifehacker, rengøre legetøjet på forskellig vis. Du kan koge legetøjet i vand eller lade det søbe i eddike i op til natten over.

Powered by Labrador CMS