Ny gigant-dinosaur fundet

Route bus in Dubai.
Udgivet Opdateret

Et meget intakt skelet af en ny gigantisk dinosaur er fundet i Argentina

Palæontologer har fundet intet mindre end det største kendte dyr, der nogensinde har gået på jorden. Den nærmest ubegribeligt store skabning er blevet døbt Dreadnoughtus Schrani, og den hører under arten Sauropoder. Den har været 26 meter lang og er anslået til at have vejet omkring 60 ton. Dermed overgår den et Boeing 737-900-passagerfly med 20 ton i kampvægt. Og så var der ikke engang tale om en fuldvoksen, men en yngre dinosaur, der ville have kunne vokse sig væsentligt større.

Opdagelsen af Dreadnoughtus Schrani blev gjort i det sydlige Argentina i 2005. Frem til 2009 er skelettet blevet udgravet, og nu har palæontologerne så offentliggjort deres fund i Scientific Reports.

Fundet er ikke kun opsigtsvækkende på grund af dinosaurens størrelse, men også på grund af, hvor mange dele af skelettet, der er fundet samlet. For det meste finde man kun ganske få af en dinosaurs knogle, men ved dette fund har man fundet omkring 70 procent af dinosaurens knogler.

– Vi har omkring 16 tons knogler i mit laboratorium lige nu, siger palæontologen  Kenneth J. Lacovara, der har ledet udgravningen og undersøgelsen, til New York Times.

Dinosaur-knoglerne befinder sig lige nu på Drexel University i New York, men om et år er det planen, at den afleveres tilbage til Argentina, hvor den blev fundet.

Det gigantiske dyr var en planteæder, der formentlig brugte det meste af dagen på at spise. Den stod højest sandsynligt det samme sted lang tid ad gangen og ryttede det for planter, før den rykkede en lille smule videre. Forskerne mener, at dinosauren har været umulig at nedlægge for nogen kødædende dinosaurer.

Der blev faktisk fundet to skeletter på stedet af den samme art – det andet var noget mindre.

Dyret er formentlig omkommet i en flodbølge for 77 millioner år siden, og er blevet begravet af sand fra flodbølgen, og det er formentlig derfor, at den er bevaret så godt.

Man kan se rekonstruerede billeder og de fundne knogler fra det gigantiske væsen i videoklippet i toppen af artiklen.

Powered by Labrador CMS