Ny kampagne: Derfor bliver du stoppet af politiet

Nu sparker politiet en kampagne i gang for at få danskerne til at være (mere) opmærksomme i trafikken. Velkommen til uge otte.

Råd nummer 1: Drop mobilen og sociale medier, når du kører bil. Foto: Colourbox.
Råd nummer 1: Drop mobilen og sociale medier, når du kører bil. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Kør bil, når du kører bil. De ord har vi efterhånden hørt nogle gange. Det lader dog til, at der stadig er store problemer med at lytte.

Derfor søsætter Rigspolitiet i uge otte en ny kampagne, hvor uopmærksomme bilister kommer i fokus. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Og det er der en god grund til: I en ud af tre trafikulykker er netop uopmærksomheden en afgørende faktor.

Mere end 3400 bøder

I januar 2017 har flere end 3.400 trafikanter fået en bøde for at bruge håndholdt mobil, mens de kørte i trafikken, viser nye tal fra Rigspolitiet.

En bilist, der kører ud ad vejen slingrer fra side til side. Det viser sig, at føreren sidder og roder med sin mobil, mens han har foden på speederen og kører 80 kilometer i timen er et syn, der møder politiet alt for ofte, når de laver færdselskontrol.

Så langt kører du på fire sekunder

• 50 km/t.: 56 meter.
• 80 km/t: 89 meter.
• 110 km/t: 122 meter.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at alene i januar måned har politikredsene delt 3.433 bøder ud til trafikanter (biler, varevogne, lastbiler, busser, scootere og cyklister), der brugte deres håndholdte mobil, mens de kørte i trafikken. Disse tal kan du blandt andet se i galleriet over artiklen.

– Der er uopmærksomhed involveret i omkring hvert tredje trafikdrab på vejene. Derfor er det vigtigt, at trafikanterne har fokus på trafikken, når de kører på vejene. Alt for ofte stopper vi folk, der roder med mobil, papirer eller noget helt tredje, mens de kører. Det fjerner fokus og øger risikoen for alvorlige ulykker, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Uopmærksomhed er en stor synder

– Hvis man ikke kan lade sin mobil være, så skal man lægge den om i bagagerummet.

Så kort og præcist har ordene lydt fra Pernille Ehlers – hun er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik,

– Der er uopmærksomhed involveret i omkring hvert tredje trafikdrab på vejene. Derfor er det vigtigt, at flere trafikanter har fokus på trafikken, når de kører på vejene. Alt for ofte stopper vi folk, der roder med mobil, papirer eller noget helt tredje, mens de kører. Det fjerner fokus og øger risikoen for alvorlige ulykker, siger Arne Martinsen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

– Mange synes, det er dumt at skrive en sms, mens man kører bil, men alligevel mener de, at netop de selv, sagtens kan klare det. Men man kigger væk, man har en hånd på telefonen og mentalt er man væk i sms’en. Det er sindssygt farligt, har Pernille Ehlers tidligere udtalt til Newsbreak.dk.

– Det er ikke kun et ungdomsfænomen mere, nu er det alle aldre, sagde hun også.

354 har mistet livet

I de seneste uger har en landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension samt landets kommuner mindet trafikanterne om, at når de sidder bag rattet, så skal de holde fokus på trafikken.

Set over fem år har 354 mennesker mistet livet i trafikken i ulykker, hvor de selv eller andre har været uopmærksomme. Dertil kommer en masse tilskadekomne personer, som ikke er opgjort.

Det er på den baggrund, at den landsdækkende kampagne ”Kør bil, når du kører bil” vil have flere til at koncentrere sig, når de kører ude i trafikken.

At køre bil er et fuldtidsjob

– Det er et fuldtidsjob at køre bil. Hvis man leder efter ting i handskerummet, læser sms på sin mobil eller vender sig om for at række en sut til barnet på bagsædet, så er der risiko for, at man ikke ser, hvad der sker på vejen. Der er ikke noget, der er så vigtigt, at det ikke kan vente fem minutter på at man finder et sted at holde ind til siden, fortalte Pernille Ehlers til Newsbreak.dk.

Virker sådanne kampagner?

– Det ved vi simpelthen fra undersøgelser, sluttede hun specialkonsulenten.

Powered by Labrador CMS